Hanne Pålsson
När Hanne Pålsson arbetade inom hemtjänsten såg hon brister med trygghetsalarmen som används Foto: Cecilia Ekman/SR

Hon har skapat ett trygghetsalarm som ska fungera överallt

4:52 min

Hanne Pålsson studerade industridesign i Lund samtidigt som hon arbetade extra i hemtjänsten. Under sin tid på hemtjänsten retade hon sig på trygghetslarmet - en teknik som inte har förändrats och sedan 70-talet.

Hon ville istället uppfinna ett armband som innehåller en mobiltelefon och GPS, ett trygghetslarm som fungerar överallt - oavsett om du är äldre och behöver hjälp eller känner dig hotad eller lever under skyddad identitet.

– Jag tecknar väldigt mycket på fritiden och tänkte vart kan jag använda detta och göra nytta? och det var så jag hamnade in på industridesign, säger Hanne.

Hon berättar att hon under sin tid i hemtjänsten att det fanns många produkter hon störde sig på och upplevde att de kunde bli bättre.

– Jag har släktingar som dött för att inte trygghetsalarmen har fungerat, så för mig var det väldigt personligt med just trygghetsalarmen.

Hon såg många äldre som inte använde sig av trygghetsalarmen för att larmen ger en viss sjukhuskänsla eller för att de helt enkelt var för fula, så hon ville att äldre skulle kunna ha något vackrare som kunde pryda handleden istället för de stora röda knapparna som man annars hänger runt halsen.

– I början av projektet var jag i kontakt med en del landsting för att försöka sälja in produkten men de gick inte så bra, de vill gärna ha ett stort företag i ryggen och inte att man kommer som privatperson.

Hanne vill inte bara att armbandet ska användas av äldre utan av alla som kan vara i behov av extra säkerhet.

– Jag tänker mig att de kan användas av folk som behöver brottskydd, vittneskydd eller t.ex. skogsskövlare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista