Botildenborg ska bli ledande plats för social hållbarhet

5:25 min

I Rosengård står ett gammalt hus som vittnar om en svunnen tid. Redan på 1800-talet byggdes huset och har under åren fungerat som allt från förskola till hemvist för föreningen för ensamställda mödrar.

De senaste åren har Botildenborg stått tomt men nu ska huset få ett ansiktslyft.

Lena Friblick som startat stiftelsen Botildenborg vill att huset ska bli Sveriges mest ledande plats för social hållbarhet.

– Det här är ett bortglömt gammalt kråkslott i mitten av stan som stått tomt i tio år. När jag hittade det här huset så kände jag bara att här vill jag vara med och verka, säger hon.

Lena Friblick säger att hon vill vara med och verka för ett samhälle där alla får vara med och där alla känner sig inkluderade.

– Vårt samhälle idag är väldigt segregerat, det måste bli ändring på det och det går inte att förlita sig på att politikerna ska lösa allt.

Huset vill hon ska bli som en plattform för det goda Malmö, här ska t.ex. nyanlända matchas ihop med företag så att nyanlända kan få en praktikplats hos ett företag.

En av de som precis ska ut i praktik och som står och målar staket utanför det stora huset är Basel Habash. 

– Nästa vecka ska jag faktiskt till Helsingborg på praktik säger Basel Habashsom varit i Sverige i snart två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista