Fällande dom för fosterhemspappa som stått åtalad för våldtäkt

7:38 min

I går meddelade Hovrätten dom i ett mål där en familjehemspappa stod åtalad för systematiska våldtäkter på två pojkar.

Våren 2015 anmäldes det till Socialtjänsten i Svalöv att pojkarna berättat att de blivit sexuellt utnyttjade när de hade varit familjehemsplacerade hos mannen.

Socialtjänsten inledde då en undersökning. Utredarna uttryckte en oro för en av pojkarnas hemförhållanden i familjehemmet men fann inte några uppgifter som tydde på att han hade blivit direkt utsatt för något sexuellt övergrepp.

Deras bedömning blev att pojken kunde bo kvar i hemmet.

Familjehemspappan hördes i utredningen och sa där att han är kritisk till svensk lag som han anser har en sträng syn på den kroppsliga och sexuella relationen mellan barn och vuxen samt att han är positiv till något som han kallar tantrisk massage, som innefattar att barn onaneras för att må bättre och att detta inte är någon sexuell handling.

Först förra året kom en lag om att familjehem och jourhem måste kontrolleras mot belastningsregistret innan barn placeras där.

Joonas Terje, enhetschef för tillsyn inom socialtjänstområdet på IVO region syd, säger att brister inom familjevården inte är ovanliga. IVO kommer nu att se över Svalövs-fallet och se om detta är något som bör leda till tillsyn.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista