En man som håller för ögonen
1 av 2
Foto: TT
Charlotte C Petersson, forskare vid Malmö högskola. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
2 av 2
Charlotte C Petersson vid Malmö högskola undersöker frågan. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Malmö

Allt fler män våldtas – forskare granskar

Reporter Evelina Olsson: Högsta siffran hittills
3:45 min

Gruppen är så gott som osynlig i forskningen. Nu kan en mottagning öppnas i Skåne.

Antalet män som anmäler att de utsatts för våldtäkter har de senaste åren ökat kraftigt.

Charlotte C Petersson, forskare vid Malmö högskola, ska titta närmare på män som fallit offer för sexuellt våld.

Män som varit utsatta för sexuellt våld och inte får stöd och hjälp drabbas av en rad hälsomässiga konsekvenser.

Det handlar om posttraumatiskt stressyndrom, depression, självskadebeteende, psykisk och fysisk ohälsa och riskbruk av alkohol.

– Våld, allvarligt våld, har en tendens att sätta sig kroppen på människor och knutarna löses inte upp av sig själv, utan man behöver stöd för att gå vidare, säger Charlotte C Petersson, forskare vid Centrum för sexologi och sexologistudier på Malmö högskola.

Preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att antalet anmälda fall av fullbordade våldtäkter där offren var män över 18 år var 137 stycken förra året, vilken är den högsta siffran hittills. Sedan 2007, då motsvarande siffra var 37, har anmälningarna ökat stadigt för varje år.

Samtidigt misstänks mörkertalet vara mycket stort då de utsatta männen drar sig för att söka hjälp eller inte vet var de ska vända sig. Enligt Charlotte C Petersson, finns det uppgifter som talar om drygt 10 000 män i Sverige som uppger att de varit utsatta för allvarligt sexuellt våld.

– Våra föreställningar om hur män ska vara; fysiskt starka, handlingskraftiga, självständiga och sexuellt intresserade blir problematiskt vid en våldtäkt, de känner skuld och att man varit en del i detta. Det krockar.

Charlotte C Petersson ska söka upp utsatta män och djupintervjua dem för att bland annat ta reda på hur övergreppen påverkat dem. Tanken är att informationen ska kunna användas för att förbättra den hjälp och stödinsatser som finns i dag.

Hon har tidigare kommit i kontakt med frågan när hon jobbat med våld i nära relationer, men även med internationellt bistånd och sexuell hälsa utomlands.

– Där kom det upp ganska mycket våld och våldsutsatthet. När jag jobbade i Sverige kunde jag se att det även finns män som bär minnen av detta eller är utsatta för detta i Sverige, då kan man genast gå och titta på forskningen kring de här frågorna, men man ser snabbt att den är väldigt begränsad både i Sverige och internationellt.

Det är i nära relationer som de flesta fall av våldtäkter mot män äger rum, vilket en bild som inte alltid stämmer överens med den bilden som många har av denna brottstyp, menar Charlotte C Petersson. Förövarna är också, så gott som uteslutande, andra män.

– Vi får en bild av att sexuellt våld mot män framförallt förekommer i grupper av män. Då får man intrycket av att det är där det förekommer och ingen annanstans, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".