Malmö

Falsk bankman lurade henne på halv miljon

3:53 min

Bedrägeri är den brottskategori som ökade mest förra året. De senaste tio åren har bedrägeribrotten tredubblats i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. En av dem som drabbats är tvåbarnsmamman Sara från Malmö.

Hon är nu hemlös efter att ha blivit lurad av en man som utgav sig för att jobba på en bank. Eftersom Sara vill vara anonym har vi bytt ut hennes riktiga namn.

Han lät väldigt övertygande och trovärdig, så jag trodde på allt han sa och jag gjorde allt han sa att jag skulle göra.

– Jag tvekade inte, för varje fråga jag ställde kunde han svara på.

Allt började en kväll i sporthallen för ett och ett halvt år sen. Sara var där med sina barn och en av de andra föräldrarna hörde att Sara skulle sälja sin lägenhet för att köpa något större. Han sa att han kände en bra bankkille som jobbade på en av de stora bankerna.

Efter några dagar ringde en man upp henne. Han presenterade sig som Emil. De pratade och han sa att han kunde hjälpa Sara med en låneansökan på den bank han var anställd hos.

– Det lät väldigt trovärdigt så jag tackade ja och fick ett lånelöfte hemskickat. Jag kollade aldrig upp honom eftersom jag fick honom rekommenderad.

Med hjälp av mannen tog Sara ett lån på banken. När hon hade sålt sin lägenhet och hittat ett hus som hon ville köpa satte hon även över mer pengar till honom. Till topplånet, sa han.

De pengarna skulle han överföra till en mäklares konto som handpenning för det hus hon skulle köpa. Men pengaöverföringen dröjde.

– Jag började bli jätteorolig. Mina tankar började gå åt alla håll.

Till slut ringde Sara till banken där mannen sa att han jobbade. Hon fick då beskedet att det inte fanns någon anställd med det namnet.

Då rasade allting. Jag hade ingen lägenhet kvar, jag hade inget nytt boende så jag och barnen kommer vara på gatan. Vi har ingenstans att bo.

– Så jag mådde jättedåligt. Jag kunde varken koncentrera mig på jobbet eller på barnen. För det är ändå en stor summa, säger hon.

Sammanlagt gav Sara mannen 540 000 kronor, pengar som hon inte hyser någon större förhoppning om att få tillbaka trots att en person idag sitter häktad misstänkt för det han gjort mot henne och flera andra fall av bedrägeri.

För Sara har livet förändrats radikalt sedan bedrägeriet. Hon har inget eget hem längre utan bor med sina barn hos olika kompisar och hos sin mamma. Och efter allt som har hänt önskar hon att hon hade tänkt till lite mer innan och kontrollerat att mannen var den han utgav sig för att vara.

– Jag tänker att jag borde ha varit mer försiktig och kollat upp saker tidigare i början. Jag borde inte överfört en sådan stor summa förrän jag vet vem det är jag överför till. Man lär sig av sina misstag. Men det var en dyr läxa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista