Lomma

"Sven-Erik kallade sig Värmlands rockkung"

4:08 min

Göran Folkell minns tiden då Sven-Erik Magnusson åkte runt i en bil med skylten "Värmlands rockkung". Och blickar tillbaka på när Sven-Ingvars gjorde Fröding-succé - långt före Mando Diao.

De senaste dagarna har många sörjt Sven-Ingvars-sångaren och tonsättaren Sven-Erik Magnusson, som gick bort på tisdagen efter en längre tids sjukdom.

Ett av Sven-Ingvars största fans bor i Lomma, och heter Göran Folkell.

– Jag har den största samlingen i landet, det vet jag.

Göran Folkells samling består av allt från gamla skivor och signerade affischer, till kepsar och t-shirts.

Ett av guldkornen är skivan "Guitar boogie" från 1960. Skivan är en nederländsk utgåva och på omslaget står det lite mer internationellt gångbara namnet Sven-Ingvars Quartet.

Det var ingen billig skiva, den här lilla EP:n. Den kostade 3 000 när jag köpte den.

Göran Folkell har följt bandet sedan början av 60-talet, och träffade sin fru på en Sven-Ingvars-konsert 1965.

– Jag minns att de spelade låten "Jag älskar dig ännu".

Det är mycket som många inte vet om Sven-Ingvars, som Göran Folkell har koll på. Som till exempel att bandet inte alls började som ett dansband.

De var ett rock- och popband. De vann en tävling i Karlstad och fick spela i Stockholm. Då satte de en skylt på taket där det stod "Värmlands rockkung". Han kallade sig så, Sven-Erik Magnusson!

Göran Folkell berättar också om tiden på 90-talet, då en misslyckad filmsatsning var nära att sätta bandet i konkurs. Men poeten Gustaf Fröding blev räddningen.

– Sven-Eriks svärfar sa "Gör något med Fröding, pojkar. Han har ju så fina dikter". Så de gjorde en skiva med Frödings texter. Det blev stor succé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista