Nedläggningen av Findus

Sista veckan på Findus för Lars

2:53 min

De anställda på Findus i Bjuv är inne på sin sista vecka innan fabriken stängs ner. Lars Norberg är en av de drabbade.

Vid denna veckas slut går en epok i graven. Findus fabrik har stått i Bjuv sedan 1940-talet, men nu stängs verksamheten ner. En av de många anställda som är drabbade är Lars Norberg som bor på orten.

– Ja, vad ska man säga? Det finns en oro över vad som ska hända i framtiden. Samtidigt känner jag en stor besvikelse över att de kunde lägga ner ett så stort företag, säger Lars Norberg.

Han har arbetat på Findus i 20 år. När han och hans kolleger fick besked om att samlas på ett informationsmöte kunde de aldrig ana att det skulle gälla en nedläggning av fabriken.

Under det år som snart har gått sedan beskedet kom har varken han eller hans kollegor känt någon större lust att gå upp på morgonen för att gå till jobbet. Exakt vad som väntar härnäst för honom har han redan klart för sig.

– Just nu blir det semester. Den 31 mars är min sista arbetsdag. Jag har fått ett avgångsvederlag på nio månader, men ännu har jag inte riktigt landat i vad jag vill hitta på. Det kommer nog automatiskt vad man vill göra.

Kanske blir det någon utbildning eller att gå till något liknande jobb, även om det inte är det som är prioriterat just nu.

Även Lars före detta, som han har barn med, jobbar på Findus och drabbas även hon av uppsägningen.

Därför finns det en oro för hur det ska gå runt ekonomiskt med deras gemensamma barn, även om de båda får avgångsvederlag.

– Ja, självklart. Pengar måste man ju ha för att det ska gå runt.

Jag känner mig rätt lugn nu i början, men ju mer tid som går desto mer pressad känner man sig kanske eftersom räkningar ska betalas och maten ska stå på bordet.

– Man får ta det som det kommer och köra på min mors gamla visdomsord att allting löser sig till sist. Det har det gjort hitintills så det får vi hoppas att det gör nu också, avslutar Lars Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista