muhamed fotboll
1 av 2
Sen Mahmud fick besked att han ska utvisas till Afganistan är fotbollen det enda som håller honom uppe Foto: Madeleine Fritch Lärka/SR
Mahmud Ett nytt Sverige
2 av 2
Mamhud tränar fotboll flera gånger i veckan och är med i tre olika lag Foto: Madeleine Fritch Lärka/SR
Ett nytt Sverige.

Fotbollen ger honom ork att fortsätta

"Fotbollen är allt, det är i mitt blod"
5:12 min

För Mahmud Bakhshi, som kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige för ett år sen ser framtiden i Sverige inte ljus ut. Men det finns en sak som gör att han får energi. Fotbollen.

- Fotbollen betyder allt för mig. Det är jättestort, jag kan nästan inte förklara. Det är en känsla inuti, det är i mitt blod. När jag tränat eller spelat får jag en stor energi i hela kroppen.

Det är full fart i omklädningsrummet vid fotbollsplanen där Mahmud tränar. Benskydd och skor ligger i en hög på golvet och vattenflaskor fylls på. Kompisarna gör sig i ordning men Mahmud får nöja sig med att sitta på bänken och titta på idag. Han har en skada som gjort att han inte kunnat träna på flera veckor.

- Jag har skadat tummen. Jag ramlade på en match och bröt tummen. Nageln är alldeles blå och jag har inte kunnat träna på en hel månad.

I Mahmuds liv är det mesta kaos. Migrationsverket har beslutat att utvisa honom till Afghanistan och hans juridiska ombud har just hört av sig och sagt att den överklagan de lämnat in troligen inte kommer ändra beslutet. Men när det slutgiltiga beskedet kommer och exakt vad som händer då vet inte Mahmud och tills dess försöker han få ihop livet och vardagen så gått det går.

Eftersom han nu dessutom fyllt 18 år och räknas som vuxen har han fått lämna sitt boende och flyttar nu runt hos olika kompisar för att kunna vara kvar i Malmö för att fortsätta gå i skolan och spela fotboll.

Här spelar han i inte mindre än tre olika klubbar. Det blir träning och matcher alla dagar i veckan.

Det är fotbollen som håller honom igång och ger energi att orka stiga upp på morgonen.

Han har spelat hela sitt liv och är en eftertraktad målvakt men nu sätter den blåa tummen stop på både spel och träning och idag får han nöja sig med att stå bredvid och titta på när de andra tränar.

- Det är jättejobbigt. Det är en katastrof för mig, säger han med ett snett leende. Jag älskar ju att träna och spela men jag vet att jag måste vänta så det kan bli bra. Nu får jag springa och gå på gym istället.

Men den här månaden han inte kunnat träna har givit honom tid att tänka och en ide har börjat spira. Trots alla de problem och den oro han känner har en fotbollsdröm tagit form - en dröm att samla ihop spelare till ett eget lag i futsal, inomhus fotboll. Han har själv spelat många år då han bodde som flykting i Iran, som idag är ett av de främsta länderna i den här sporten och hans tanke är att samla några av de spelare som nu hamnat i Sverige.

- Jag har många kompisar som kommer från Iran som är riktigt bra på futsal. Vi har träffats och bestämt att vi ska börja träna ihop. Här i Sverige fokuserar man bara på fotboll. Kanske kan vi få ihop ett riktigt bra lag och göra så att Sverige blir ett riktigt bra land på futsal, säger Mahmud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".