Han ska springa 42 maraton

5:14 min

Olle Svallander, journalist och författare till vardags, planerar att springa 42 maraton, ett för varje år som flyktinglägren funnits i Algeriet.

Han fick idén för två år sedan när han hade varit nere och sprungit en pilgrimsled i Italien. Det var samtidigt som det gick stora flyktingströmmar genom Europa.

När han kom hem från Italien tyckte han att han hade gjort en bra prestation som hade sprungit 40 mil, men samtidigt läste han om folk som vandrade genom Europa och som hade vandrat från Afrika och det kändes inte hans prestation lika stor. Det var då han bestämde sig för att han ville göra något som kunde göra skillnad.

– För mig är det här en stor utmaning, säger Olle.

Under tiden han springer kommer han att samla in pengar till skolor i Västsahara.

– Jag hörde om ett annat lopp där man hade samlat in pengar och tycke att det var en bra idé för mig med.

För att kunna springa alla lopp behöver Olle gå ner i vikt och han har kommit på en egen bantnings-metod.

– Nere i Västsahara är det stor brist på mat och rent vatten, många lever på bistånd från FN och får en särskild matkorg med torrvaror som ris och bönor, så jag bestämde mig för att äta samma sak som de gör.

För honom är det även en solidarisk gärning.

– Jag var för tjock för mitt eget bästa, samtidigt som många barn växer upp och blir för korta för att de inte får i sig tillräckligt med näring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista