Skåne

Stöld av växtskyddsmedel för miljonbelopp

"Det är rena beställningsjobb"
1:29 min

Under förra året stals växtskyddsmedel till ett värde av ungefär åtta miljoner kronor från skånska lantbrukare.

Det visar siffror från Länsförsäkringar Skåne.

Förra året bröt sig tjuvarna in på lantbrukaren Håkan Svenssons gård i Vittskövle och stal svampreparat för över 100 000 kronor.

I år har Håkan ökat säkerheten på sin gård genom att installera övervakningskameror och organisera kollegor i bygden till att varna honom och andra jordbrukare ifall de blivit bestulna eller sett något misstänksamt.

– Det har blivit ett jättestort problem. Alla som man pratar med har drabbats på ett eller annat vis, säger Håkan Svensson.

Peter Birk Jensen jobbar som affärspecialist med inriktning på lantbruk på Länsförsäkringar i Skåne. Han säger att man tror att det är organiserad brottslighet som ligger bakom stölderna.

– Det är rätt så specifikt ett Skåneproblem, säger Peter Birk Jensen.

Han berättar att han tror att det är närheten till Europa, där växtskyddsmedlet och annat stöldgods kan säljas vidare som är anledningen till varför skånska bönder har drabbats extra hårt.

Tjuvarna har också vid flera tillfällen valt att lämna andra värdesaker som traktorer, verktyg eller andra typer av kemikalier, vilket tyder på att de är där specifikt för det medel som stjäls.

– Tjuvarna har vetat vad de skulle ta, det är nästan som om de hade med sig en inköpslista, säger Håkan Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".