Genrebild på läkare och sjukhuspersonal i en korridor.
1 av 3
Medan läkarna vill ha in en procentsiffra i avtalet igen tycker Vision annorlunda. Foto: Erik G Svensson/Scanpix/TT
Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.
2 av 3
Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren tycker inte att de sifferlösa avtalen fungerat tillräckligt bra. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson.
3 av 3
Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson kan tänka sig sifferlösa avtal.

Splittring om sifferlösa avtal

"Det har inte fungerat"
1:57 min

Avtalsrörelsen har gått in i ett avgörande skede den här veckan.

Bland de drygt 1,3 miljoner löntagare vars avtal löper ut på fredag finns läkare och kommunala tjänstemän. De har helt olika uppfattningar om hur bra deras nuvarande, så kallade sifferlösa avtal, har fungerat.

Läkarförbundet vill gå ifrån den här modellen utan centralt angivna nivåer för löneökningarna, säger ordförande Heidi Stensmyren. 

– Sifferlösa avtal har inte fungerat tillräckligt bra för våra medlemsgrupper. Det har fungerat på vissa håll, men för alltför många av våra medlemmar har det inte fungerat, säger hon. 

Mycket fokus ligger nu på fack och arbetsgivarorganisationer inom industrin som har gått in i slutförhandling och ska vara klara med ett nytt avtal den 31 mars. Det ska sedan bli norm för löneökningarna på hela arbetsmarknaden. 

Men nära en fjärdedel av alla anställda har i dag kollektivavtal utan centralt angivna löneökningsnivåer. Det gäller bland annat läkare och kommunala tjänstemän, till exempel socialsekreterare. Och nu när deras sifferlösa avtal förhandlas om går meningarna isär. 

Medan läkarna vill ha in en procentsiffra i avtalet igen tycker Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson annorlunda. 

– Vi kan tänka oss sifferlösa avtal om vi får något för det, det är naturligtvis en förhandlingsfråga, säger hon. Vi vill ju få till ett utvecklingsarbete och om det står emot siffra eller inte får vi ta ställning till det. 

En del fackförbund har sett de sifferlösa avtalen som ett sätt att kunna få högre löneökningar än den normerande industrin. Men det är arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting som driver kravet. 

Det ger möjlighet till högre löneökningar där det är svårt att rekrytera och lägre löneökningar på andra håll, säger Agneta Jöhnk, ansvarig för arbetsgivarfrågor på SKL. 

– Totalt sett ligger löneutvecklingen i paritet med övriga arbetsmarknaden men man har kunnat satsa och varit tvungen att satsa för att kunna rekrytera, säger hon. 

Det är många som ska dela på SKL:s påse med pengar och det har gjorts särskilda satsningar på både undersköterskor och lärare. 

– Det kan hända att löneutrymme från våra grupper har använts till andra grupper och satsningar. När det gäller löneutveckling ska våra medlemmar också ha en rimlig utveckling efter det ansvar de har, säger Heidi Stensmyren på Läkarförbundet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".