Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart med förenklad gränskontroll

Skånetrafiken: Tror det tar några veckor innan vi är igång
0:32 min
Poliser på perrongen i Hyllie där stängsel satts upp för gränskontrollerna. Foto: Johan Nilsson/TT
Poliserna ska inte längre behöva gå på tågen i Hyllie. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu ska polisen få genomföra kontrollen på resan över sundet.

Det finns nu ett avtal färdigt att undertecknas mellan Sverige och Danmark om hur gränskontrollerna för tågresenärerna mellan Köpenhamn och Malmö kan förenklas.

Det blev klart för några dagar sedan i en politiskt överenskommelse mellan Danmark och Sverige, bekräftar Justitiedepartementet för Ekot.

Avtalet är tänkt att undertecknas inom kort.

På Skånetrafiken förväntar man sig att de nya kontrollerna kan genomföras inom några veckor.

– Det är ett fantastiskt glädjande besked. Från och med att avtalet är undertecknat tror jag att det tar några veckor innan vi kan köra igång, säger Mark Fenzel, affärsområdeschef på Skånetrafiken. 

Utgångspunkten i förhandlingarna har varit att den svenska polisen ska kunna göra kontrollerna ombord på tåget efter att det lämnat Kastrup och gått in över svenska gränsen, istället för att tåget ska göra ett längre uppehåll på Hyllie station.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) hoppas att avtalet ska underlätta tillvaron för arbetspendlare mellan Skåne och Danmark.

– Nu kan tågen gå tillbaka till tiominuterstrafik och det kommer väsentligt att förbättra läget för pendlarna, säger Anders Ygeman till Ekot.   

Redan i februari blev det klart att svensk gränspolis skulle få kliva ombord på Kastrup, men det formella avtalet har dröjt tills nu.

En av knäckfrågorna har varit att få ett godkännande för svensk polis att befinna sig på dansk mark. Den andra har rört regeringsombildningen i Danmark.

– Den ansvariga ministern har bytts ut och den nya ministern var inte insatt i förhandlingarna, säger Anders Ygeman.

I dagsläget tar det 57 minuter att ta sig från København H till Malmö C med tåget.

Efter att gränskontrollerna införs på resan är förhoppningen att restiden ska kortas till 42 minuter. Att ta resan på motsatt håll tar 35 minuter. 

Enligt Polisen behövs det dubbelt så många poliser på plats för att genomföra de nya kontrollerna, men det avfärdas av Anders Ygeman. 

– Enligt EU-beslutet ska gränskontrollerna inte utföras i större omfattning än det som krävs. De ska också trappas ner över tid. Alla kontrolleras inte redan idag, och de kommer inte heller att kontrolleras framöver. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".