Jan-Erik Öhgren, en av arrangörerna till Antikmässan i Brösarp
1 av 2
Jan-Erik Öhgren, en av arrangörerna till Antikmässan i Brösarp Foto: Malin Thelin: Sveriges Radio
Jan-Erik Öhgren och Per Hylta visar upp ett täcke från Malmötrakten, vävt på 1830-talet
2 av 2
Jan-Erik Öhgren och Per Hylta visar upp ett täcke från Malmötrakten, vävt på 1830-talet Foto: Malin Thelin: Sveriges Radio

Antikviteterna tar plats i Brösarp

"Jag tycker man kommer hantverkaren väldigt nära"
3:49 min

Från vardagsföremål till gyllene högreståndsmöbler - i helgen samlas de i Brösarp, där den 24:e upplagan av Antikmässan hålls nu i helgen. En mässa som brukar locka många besökare till byn.

Jan-Erik Öhgren, som arrangerar mässan tillsammans med Christian von Grothusen, berättar att de är noga med vilka föremål som får vara med på mässan.

– Här är det oförvanskade aktiviteter, alltså inget nymålat eller omsnickrat. Skulle det komma in någon katt bland hermelinerna så tar vi bort de sakerna helt enkelt, säger han.

Det är mycket folk, sorl och rörelse inne i mässhallen idag, trots att mässan öppnar först imorgon, fredag. Det är alla utställare och deras medhjälpare som håller på att ställa i ordning montrarna.

– Och så springer vi ju runt hos varandra och tittar på grejerna, det är ju liksom som någon sorts antiknördarnas världskongress det här, säger Jan-Erik Öhgren.

En liten rundtur bland föremålen går från enkla bruksföremål till gyllene högre ståndmöbler i svällande former.

Jan- Erik Öhgren börjar med att dra ut en byrålåda och plocka fram en kastrull i koppar, stämplad 1808.

- Här kan du se en liten såskastrull med Sofia Magdalenas ägarstämpel och Ulriksdals slott.

Strax intill står fler bruksföremål, keramik på ett bord.

– Här är svensk 1400-tals keramik, det är kanske lite mer för specialister.

Jan-Erik Öhgren berättar att han är väldigt intresserad av keramik.

– Jag tycker man kommer hantverkaren väldigt nära, du kan på något sätt känna hur han har drejat och hållit på med det här.

– Tänk att en sådan här finns kvar, en del av vår kulturhistoria helt enkelt.

En av handlarna som står och packar upp i sin monter är Per Hylta, som är specialist på silver och textilier. Han har en hel del gamla skånska vävnader i sin monter och visar upp en av dem, ett täcke från Malmötrakten, gjort på 1830-talet, som han hoppas få sålt under mässan.

– Munkabälte, det ska gå.

I ett hörn lite längre in i mässan står en samling vackra möbler, där Jan-Erik Öhgren pekar på en spegel som hänger på väggen.

– Den stora spegeln därbakom är helt makalös, det är säkert en arkitekt som heter Hårleman på 1700-talet som har ritat den, troligen gjord på slottsverkstan, alltså det är absolut högsta kvalitet, säger han.

Föremål som säljs utomlands, minskade historiekunskaper och att människor bor trångt idag, är några orosmoln som Jan-Erik Öhgren ser på antikvitetshimlen.

– Historiekunskaperna minskar rätt så rejält, när vi säger Gustav III, är det inte tvärsäkert att folk vet när han levde. Sedan är ju bostadssituationen för ungdomar besvärlig, man bor, som i Stockholm, rätt trångt till exempel - även folk som har ganska goda inkomster bor i en tvårummare med barn - och det är klart då kan man inte ha så väldigt mycket antikviteter där, utan man har väldigt praktiska saker.

– Men vi märker ju ett ökat intresse även bland ungdomen, vi brukar säga att när mobiltelefonerna blir omoderna på några månader, då behöver man ju någonting, alltså en kontinuitet på något sätt bakåt, föremålen här är något man kan ha generationer ut och generationer in.

På mässan finns också experter som svarar på hur man kan bevara sina antikviteter, och man kan få saker värderade. En del kändisar från Antikrundan finns på plats, till exempel Jan Ribbhagen, som är expert på smycken och silver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".