Bilder från fotoutställning om utanförskap.
1 av 2
Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Junita Horndrup och Anna Magnusson på fotoutställning i Helsingborg.
2 av 2
Junita Horndrup och Anna Magnusson på fotoutställning i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

De fångade sitt utanförskap med kameran

Tolv personer med varsin kamera har dokumenterat sin vardag. Gemensamt för dem alla är att de lever i något slags utanförskap. Idag öppnade utställningen i Helsingborg.

Tolv engångskameror har använts för att fånga deras egen vardag. Det finns bilder på en parkbänk, en sovsäck, en ciderburk, några frukter intill en pipa, portmonnä och en tiggare på Kullagatan.

På en banderoll på väggen står det en mening signerad Micke: "Jag vill visa att man kan gå från hemlös till att ha egen bostad och äga en egen popcornmaskin."

Micke lever inte längre, men han syster är stolt över honom och glad att han får vara med på utställningen.

– Jag är så stolt över honom och hur mycket han gjorde med sin bostad, och de grejer som han köpte fotograferade han. Han hedras av att vara med här, säger Junita Horndrup.

Många bilder har gripit tag i mig. De talar direkt till en, säger Josefin Ollermark, projektledare.

– Det har varit viktigt för deltagarna, de har fått visa sin verklighet, de har fått en röst, säger Angela Elek, projektledare.

De flesta fotograferna ska komma lite senare för att se utställningen. Men Anna Magnusson har varit med och fotograferat en gångväg.

– Det är vägen hemifrån mig till värmestugan. Jag är inte själv hemlös men vill göra en insats för andra. Bilden visar vägen till värmestugan, till ett bra ställe, säger Anna Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".