Malmö

Gammal analog teknik ger återblick

3:50 min

Idag öppnar ett medialab med gammal teknik på stapelbädden i Malmö. Gamla skrivmaskiner, rullbandspelare, kassettdäck, kameror, diabildsprojektorer och fotoframkallningsutrustning.

– Vi har mycket folk här som är intresserade av gammal teknik och ny digital teknik och då kan det vara bra att kunna gå tillbaka och se hur det funkade. Det var många som ville vara medlemmar i det här labbet, säger Jesper Berseus som ligger bakom idén att locka unga digitala människor att prova på och experimentera med gammal teknik.

Deltagarna får vara med och bygga upp labbet och även ta med nya samlingsobjekt. Och de får själva bestämma hur de vill jobba med sakerna. Från ikväll och fram till sommaren finns det chans att vara med i labbet.

I ett rum med rödaktig belysning kan det jobbas det med analog film.

– Jag hittade fyra gamla analoga kameror och det ska bli kul att se om jag kan få liv i bilderna som jag tog för femton år sedan. Och kanske kan någon vis hur det går till för det var längesedan, säger Stina Nylinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista