Gränskontroll av Öresundståg i Hyllie.
Gränskontroll av Öresundståg i Hyllie. Foto: Arkivbild/TT
Skåne

Extra poliser och förstärkta gränskontroller i Skåne

Polisen: Nu kontrollerar vi också de som reser ut från Sverige
1:40 min

Förstärkta gränskontroller och poliser på platser där det kan tänkas vistas mycket folk. Gårdagens misstänkta terrorattentat i Stockholm märks av också i Skåne under lördagen.

Polisen fattade igår beslut om en så kallad nationell händelse, något som forfarande gäller, enligt Calle Persson på Polisen i Skåne.

- Det gäller fortfarande och kommer att gälla ett tag till om ingenting annat händer.

Och vad innebär det?

- Det innebär att vi sätter in extra resurser i princip. Det som syns mest är att vi har fler uniformerade poliser på publika platser, så som flygplatser, tågstationer och andra platser där det vistas mycket folk.

Tanken med att ha extra poliser ute är att förhindra eventuellt nya allvarliga händelser och skapa trygghet för de medborgare som rör sig ute på stan

Varför har man det?

- Det är med anledning av det som har hänt i Stockholm, och tanken med att ha extra poliser ute är att förhindra eventuellt nya allvarliga händelser och skapa trygghet för de medborgare som rör sig ute på stan. Det ska inte ställa till med några några problem är tanken, men det kan bli längre köer vid gränser exempelvis, eftersom vi har en intensifierad kontroll där också. Men jag tror att allmänheten har överseende med det, med tanke på situationen som råder.

Om vi tittar på gränskontrollerna, vad är det som sker där, som berör Skåne?

- De som sker är att sedan tidigare har vi haft kontroll av resande till Sverige, men sedan igår har vi även fått beslut att kontrollera personer som reser ut från Sverige. Och polisen rekommenderar alla att ta med pass eller nationellt id-kort om man ska ut och resa, för att göra de här kontrollerna så smidiga som möjligt för alla inblandade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".