Kristina Malmqvist.
Kristina Malmqvist. Foto: Johnna Hellström/Sveriges Radio
Malmö

Malmötjej räddade kvinna i lastbilsattacken

"Jag var som i en bubbla"
6:14 min

Ett par dagar har gått sedan lastbilsattacken i Stockholm som kostade flera människoliv. En som fått en hjälteroll är Malmötjejen Kristina Malmqvist som räddade en skadad kvinna.

– Det var som att vara i en bubbla. Det var bara hon som gällde, säger Kristina Malmqvist.

Det var i fredags eftermiddag som en lastbil körde in i folkmassan på Drottninggatan i Stockholm. Dådet kostade flera människoliv och ett stort antal personer skadades.

Malmötjejen och flygvärdinnan Kristina Malmqvist befann sig på platsen där lastbilen mejade ner folk, men i stället för att springa därifrån valde hon att hjälpa en tjej som skadats i attacken, ett givet val enligt Malmqvist.

– Jag var inne på Åhléns cirka två, tre meter från hörnan där lastbilen kom in och jag såg folk komma springande och skrika. Det lät först som ett snabbt tåg och sedan kom smällen. Jag tänkte bara att det var en rattfylla eller att någon tappat kontrollen över ett fordon så jag gick ut relativt lugnt och såg att någon låg på marken. Jag tänkte bara "fria luftvägar, fria luftvägar". Jag försökte komma i kontakt med henne och sedan kom en kille och hjälpte mig att flytta henne.

Du hann aldrig bli rädd?

– Aldrig. Jag tänkte inte något annat än att det var en trafikolycka. Jag tänkte bara att jag skulle prata med henne och få ut så mycket infromation från henne som möjligt. Jag såg ju hennes tillstånd och det var ju inte världens bästa tillstånd.

När fattade du att det inte bara var en fyllekörning som du säger?

– Det var nog efter att lastbilen började brinna för då tog vi och drog henne. Då kände jag också paniken. Jag tänkte lastbil, eld, bensin... dålig idé att vara där. Sedan lyckades vi ta oss runt hörnet och då fick vi höra att det inte var säkert. Då började jag koppla lite att det kanske kunde ha varit något mer, säger Malmqvist och tillägger:

– Men det var som att vara i en bubbla. Det var bara hon som gällde. För mig är det inget hjältedåd.

Kvinnan som Kristina Malmqvist räddade efter dådet överlevde, men hur allvarliga skadorna är vet Malmqvist ännu inte. Hon poängerar ändå att livet börjar gå vidare igen efter ett par chockerande dagar.

– Tack vare att jag bor i en annan stad så har det redan börjat gå tillbaka till det vanliga, men när jag går förbi Åhléns här (i Malmö) så väntar jag bara på att det ska komma en smäll. Men jag får gå i krissamtal för det är ju ett drama på sitt vis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".