Poliser på uppdrag i Malmö. Foto: Emil Langvad/TT.
Poliser på uppdrag i Malmö. Foto: Emil Langvad/TT.
Malmö

Malmö får polisutbildning

Kommunalråd: Äntligen!
2:59 min

En ny polisutbildning startar i Malmö 2019. Det säger regeringen som idag presenterade en stor förstärkning av polisen. Och det är ett besked som gläder kommunledningen.

Det var inrikesminister Anders Ygeman och finansminister Magdalena Andersson som berättade att regeringen förstärker den svenska poliskåren med ytterligare 10 000 poliser och att nya polisutbildningar ska startas i Malmö och i polisregion Väst. De ska starta 2019.

– Äntligen! Det är en fråga som vi drivit under lång tid tillsammans med polisen i Malmö och Malmö högskola, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Idag utbildas poliser i Växjö. Stockholm och Umeå.

Katrin Stjernfeldt Jammeh hoppas på flera positiva effekter av den nya utbildningen.

– Jag ser ett behov av att fler Malmöbor utbildar sig till poliser. Och vi behöver fler som arbetar med utredningar här, och fler som rör sig bland Malmöborna och skapar trygghet.

Om fler i Malmö blir poliser ökar också den lokala förankringen, påpekar hon.

Kommunalrådet räknar också med att satsningen verkligen blir av.

– Både inrikesministern och rikspolischefen har pekat på Malmö. Det tar jag som ett tydligt besked på att det verkligen blir en utbildning i Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Också Miljöpartiets kommunalråd Märta Stenevi är nöjd, och pekar på att högskolan i Malmö är van att locka studenter från studieovana hem.

– En polisutbildning på nära håll kommer att stärka Malmöbornas koppling till poliskåren, och kårens koppling till staden, framhåller hon i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".