Bilden visar Carina Persson, ny chef för polisens region Syd. Hon har blå uniformsskjorta på sig och slips. I bakgrunden skymtar man polisens emblem. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Carina Persson tillträder på tisdag. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Stoppa det dödliga våldet fokus för ny polischef

Ny regionpolischef: "Vi behöver bli fler polisanställda."
3:25 min

Att stärka utredningsverksamheten och stoppa dödliga våldet. Det är viktigast för Carina Persson, ny chef för polisens Region Syd.

Vid en kort pressträff på Rättscentrum i Malmö presenterade sig Carina Persson idag, inför att hon tar över ledningen för polisens region Syd på tisdag i nästa vecka. 

Carina Persson går från en befattning som biträdande regionpolischef i Väst. Hon började polishögskolan 1979 och har hittills haft hela sin karriär i västra Sverige. I omkring tio år jobbade hon i radiobil, hon har jobbat några år inom sjöpolisen och har sedan haft en lång rad chefsbefattningar, däribland som chef för länskommunikationscentralen och som chef för länskriminalen. Hon har även arbetat inom Säkerhetspolisen. 

Hon har fått en dragning om läget i de många utredningar om mord och skottlossningar som pågår i Malmö. Det är viktigt att se till att utredningarna har tillräckligt med resurser och att komma tillrätta med det dödliga våldet och brottsligheten i Malmö och på andra orter, anser hon.

– Jag kan väl säga att det är en utmaning just när det gäller resurser, men jag känner mig ganska trygg. Vi har ju fått stöd från nationellt håll och jag upplever att det fungerar väl, säger Carina Persson.  

Belastningen är hård i Region Syd med alla de pågående utredningarna i Malmö och gränskontrollerna som innebär att personal omfördelas även från andra delar av regionen som omfattar hela Skåne, Blekinge, Kalmars och Kronobergs län. De glesare befolkade delarna lider av bristen på poliser. 

– Jag har stor förståelse för det, men mitt ansvar är också att med de resurser vi har göra det bästa och prioritera hårt när det gäller den här delen. Det kommer också vara en viktig fråga för mig att kunna bedriva polisverksamhet långsiktigt i hela regionen, kommenterar Carina Persson.

Socialdemokraterna presenterade i dag på sin kongress att de vill göra en satsning på att utöka poliskåren med 10 000 fler anställda till år 2024 och starta två nya polishögskolor, en i västra och en i södra Sverige. Sannolikheten för att Malmö därmed får en polishögskola är stor. Beskedet välkomnas av den nya regionpolischefen.  

– Vi behöver bli fler polisanställda och också få fler poliser utbildade, säger Carina Persson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".