Maria Brusewitz är keramiker i Kristianstad.
1 av 8
Maria Brusewitz är keramiker i Kristianstad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Som konsthantverkare kritiserar Maria Brusewitz momsreglerna.
2 av 8
Som konsthantverkare kritiserar Maria Brusewitz momsreglerna. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Maria Brusewitz har verkstad i Öllsjö.
3 av 8
Maria Brusewitz har verkstad i Öllsjö. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Konst visas i Öllsjö under påsken.
4 av 8
Konst visas i Öllsjö under påsken. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Maria Brusewitz är medlem i Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG).
5 av 8
Maria Brusewitz är medlem i Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG). Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
I Kristianstad finns de nordligaste utställningarna i ÖSKG:s påskrunda.
6 av 8
I Kristianstad finns de nordligaste utställningarna i ÖSKG:s påskrunda. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Maria Brusewitz deltar i konstrundan.
7 av 8
Maria Brusewitz deltar i konstrundan. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
En halvrund bild med porträtt på blond kvinna med galsögon. En bakgrundsbild från en scen med socialdemokratiska symboler.
8 av 8
Annelie Karlsson (S), som är riksdagsledamot från Kristianstad, har i veckan deltagit i S-kongressen i Göteborg. Hon vill se över alla momsregler. Foto: Sveriges Radio och Adam Ihse/TT
Skåne

Nu kan alla momsregler komma att ses över

Keramikern Maria Brusewitz: Man bevarar traditioner och kunskap
1:51 min

När påskrundorna startar i Skåne finns kritik mot konstmomsen. Annelie Karlsson (S) svarar att alla momsregler i Sverige kan komma att ses över.

Kritiken handlar om att konsthantverkare har samma 25-procentiga momssats för sina produkter som stora koncerner med industriell tillverkning.

– Jag tycker att jag som konsthantverkare betalar för mycket moms. Och jag tycker att det är svårt att jämföra min småskaliga produktion mot Höganäs Keramik till exempel. Jag tycker det är fel att jag ska betala lika mycket i moms, säger Maria Brusewitz, som är keramiker i Kristianstad.

Hon framhåller att hon bevarar en småskalig hantverkstradition, hon tycker att momsreglerna slår orättvist och vill ha sänkt konstmoms.

– Då hade flera som håller på i en sådan här liten skala kanske kunnat göra det utan att behöva arbeta på något annat ställe också för att försörja sig, att man hade fått in tillräckligt för att klara sig på det. Man bevarar traditioner och kunskap som kanske går förlorad annars så småningom om ingen kan fortsätta att hålla på med det. Det är samma sak med allt hantverk egentligen, säger Maria Brusewitz.

Om kravet på sänkt konstmoms säger socialdemokraten Annelie Karlsson, som är riksdagsledamot från Kristianstad, att alla momsregler bör ses över.

– När det gäller moms och skatt så har det lappats och lagats sedan 90-talet och det krävs en översyn. Vi behöver inte lappa och laga mer utan vi behöver en ordentlig översyn av systemet. I det parlamentariska läget kan vi inte göra det annat än tillsammans med de borgerliga partierna så att man får en stabilitet över tid. Det steget är taget så jag hoppas att man över tid kan se att man ser över momssystemet över huvud taget. Men just i den enskilda frågan om konstmomsen har jag ingen synpunkt idag, säger Annelie Karlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".