En serieteckningslektion i dövhistoria

3:23 min

I Seger- en dövhistorisk seriebok får vi lära oss om viktiga årtal för döva. och författaren bakom boken heter Viktor Jäderlund.

 Boken handlar bland annat om när Torbjörn Fälldin år 1981 uttalade sig om att döva skulle ha teckenspråk som första språk, och svenska som andra. Något som Sverige var först i världen med att förverkliga. Och många personer har genom åren fått slåss för sin rätt att få använda teckenspråk.

– Från början var det tänkt att jag skulle göra en film om det här när jag gick på högstadiet, vilket rann ut i sanden. Men så började jag plugga på Serieskolan i Malmö. Och då blev det en seriebok om det istället, berättar Viktor Jäderlund.

Viktor Jäderlund menar att det fanns kunskapsbrister både bland hörande och döva. Själv var han tjugotvå år gammal när han fick ta del av dövhistoria. I grundskolan fick man ingen information om det överhuvudtaget.

Det finns alltså en stor kunskapslucka?

– Ja, men det börjar bli bättre och bättre. Det finns fler lättlästa böcker i dag, där du kan läsa om dövhistoria. Alltså inte bara i tunga akademiska verk.

Det är ungefär sextio sidor i boken Seger- en dövhistorisk seriebok. Boken följer en döv huvudperson som heter Peter. I boken finns även handalfabetet med som en liten bonus till de läsare som aldrig använt sig av teckenspråk.

– Sedan kanske de börjar testa och prova på olika bokstäver. Det är ju ett första steg in i teckenspråket, vilket var tanken med det. säger Viktor Jäderlund.

Är det svårt att teckna tecken med händer?

– Nej, jag har blivit van. Jag tittar på händer ganska mycket. Men ibland kan det vara svårt att komma på nya sätt att rita och teckna de olika handformerna och tecknen.

Viktor Jäderlund var väldigt liten när han själv  började teckna och rita. Serietidningstecknanden började han dock med 2010.

Hur skulle du beskriva din stil?

– jag är nog lite halvrealistisk. Det ser nästan ut som riktiga människor, men en del kanske ändå är lite overkligt.