BT-Kemi-området ska saneras

Drygt 25 år efter miljöskandalen vid BT-Kemi i Teckomatorp så påbörjas nu saneringsarbetet. Svalövs kommun har ansökt om bidrag för att kunna sanera området.
Det var i början av 1970-talet som BT-Kemi skandalen avslöjades. Den räknas som en av de största negativa miljöhändelserna i svensk nutidshistoria. 1000 tunnor med gift grävdes upp på fabriksområdet och oron för dolda rester är fortsatt stor i området. Markundersökningar har visat att höga halter av fenoler och klorfenoler fortfarande finns kvar inom industriområdet. Nu ansöker kommunen om pengar för att utreda vad som kan göras. Man vill göra en studie där man utreder hur man bäst kan sanera området. Därefter startar själva genomförandet. På länsstyrelsen har man en pott med pengar från Naturvårdsverket som ska användas till förorenade marker i Skåne. Och BT-Kemiområdet är ett av de områden som de kan dela ut pengar till. Paul Svensson på länsstyrelsen handlägger frågor om förorenad mark. - BT-Kemi är högprioriterat som saneringsområde i länet. På länsstyrelsen räknar man att få in ansökan i slutet av maj. Men det kan dröja upp till ett par år innan saneringen kan börja. Mellan 40 och 200 miljoner beräknas arbetet att kosta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista