Malmö.

Garn och metal skildrar apokalypsen

3:44 min

Kan ett gäng stickande personer och ett death-metal band säga något om vår rädsla för undergången?

I konstnären Oreet Ashery nya verk på Lilith Performance Studio i Malmö sammanför hon metalbandet Pyramido och 40 stickande personer. 

Först tystnad, sedan bara ljudet av metall-stickor som slår ihop. Ungefär som en skolklass sitter 40 personer, de flesta kvinnor, på stolar, snyggt uppradade och stickar. Stickorna är uppmickade. Sen plötsligt bryter det loss.

Bandet Pyramido med sin deathmetal drar på med högsta volym och texter om undergång. Sångaren Ronnie Källback går runt i raderna och tar i allt vad rösten håller för. Men de som stickar sitter kvar helt oberörda.

– Just att inte få en reaktion. Man är ju van att få det: ett leende, någon head-bangar, eller vänder ryggen till och bara drar därifrån. Då vet jag i alla fall. Men här visste jag ingenting och blev väldigt osäker på allting. Gör jag rätt eller bryr de sig om jag gör rätt, säger Ronnie Källback.

Verket handlar dels om att arbetet, som ofta görs av kvinnor, men inte alltid synliggörs. Och dels om den kollektiva otrygghet och rädsla för undergång som konstnären Oreet Ashery menar finns i samhället just nu.

– Efter senaste tiden med Brexit, med Trump och terrorattacken som var nyligen i Stockholm så finns det en känsla av undergång, avsaknad av hopp och osäkerhet varifrån förändringar kommer. Ultrahögern har framgång i Europa. Det känns som tuffa tider nu och det finns en känsla av undergång. Jag vill skapa utrymme för den känslan. 

Visst handlar det om undergång, men också om hopp, menar Oreet. I det att människor samlas och skapar inger i sig en känsla av hopp. Men tillbaks till uppträdandet.

Ronnie rör sig mellan stolarna. Sjunger på. Volymen är öronbedövande. Men fortfarande: ingen reaktion från de som sitter. Det blir till ett form av maktspel.

Gruppen med de som stickar är massiv, medan Ronnie blir den som är sårbar.

– Det känns som att man är utlämnad till de andra som inte bryr sig. Det är en jätteunderlig känsla som jag inte haft förut. Och det är såklart tvärtemot en vanlig konsert.

Passing through metal heter verket som uppförs med start på onsdag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista