styrande fyrklövern utan miljöpartiet
De rödgröna i Hässleholm. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio
Hässleholm

Hässleholms rödgröna vill ta över efter avhoppade Sverigedemokrater

"Vi har 30 mandat och de som styr har bara 15"
0:33 min

Turbulensen i politiken i Hässleholm har fått de rödgröna partierna att agera. Nu kontrar de mot Sverigedemokraterna.

Förra vecka presenterade Sverigedemokraterna i Hässleholm sitt förslag på vilka som skulle ersätta de avhoppare som lämnade sina politiska uppdrag i samband med Ulf Erlandssons avgång.

Men nu kontrar de rödgröna i Hässleholm (S,MP,V och C) med att nominera egna kandidater till de poster som lämnats tomma av SD.

De nominerade bland annat Lena Wallentheim (S) till första vice ordförande i kommunstyrelsen där hon redan idag sitter som andra vice ordförande. På hennes tidigare plats som andra vice ordförande har man nominerat centerpartisten Mats Sturesson.

Anledningen till att man vill ta båda vice ordförandeplatserna i kommunstyrelsen och alla andra nämnder som lämnats tomma av SD är att man vill stabilisera det politiska läget i kommunen som varit väldigt hektiskt den senaste tiden.

– Sverigedemokraterna har inte klarat av rollen som ledande politiker i kommunen, säger Mats Sturesson (C)

Ifall alliansen och Sverigedemokraterna inte samarbetar så ser det ut som om platserna kommer fyllas av rödgröna kandidater som då återigen får majoritet i kommunen.

– Vi har 30 mandat och de som styr har bara 15, säger Lena Wallentheim under presskonferensen.

Vid valberedningens möte valde alliansen att lägga ner sina röster, och därmed ser det ut som om Sverigedemokraterna kommer att förlora sina ordförandeposter.

– Under valberedningen så röstade fyra på den rödgröna kandidaten, en på SD:s kandidat och tre valde att lägga ner sina röster, säger Mats Sturesson.

Under måndagens möte i kommunfullmäktige så kommer det röstas om vilka som kommer att tillträda som första vice ordförande i de berörda nämnderna.

De politiska partierna i Hässleholm

Alliansen består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna och har tillsammans 15 platser i kommunfullmäktige.

Centerpartiet ingår i det rödgröna blocket tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som sammanlagt har 30 platser.

Det tredje blocket består av Sverigedemokraterna och det lokala partiet Folkets väl, som tillsammans har 16 platser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".