Pär Palmgren är Hässleholms nye kommunalråd. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio
Pär Palmgren och Alliansen kommer inte rösta på SD igen vilket öppnar dörren för de rödgröna. Foto: Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio
Hässleholm

Alliansen röstar inte på SD igen i Hässlehom

Pär Palmgren (M): Vi deltar inte i andras val
1:58 min

Allt talar nu för att de rödgröna i Hässleholm kommer få flera tunga politiska poster efter måndagens fullmäktigemöte. Alliansen kommer nämligen lägga ner sina röster.

Sverigedemokraterna fick efter det uppmärksammade fullmäktigemötet i Hässleholm den 28 februari flera tunga poster i kommunen. Partiet fick posten som vice ordförande i samtliga nämnder, däribland kommunstyrelsen. 

Men vid fullmäktigemötet den 24 april lär partiet tappa flera av sina poster. Efter att flera Sverigedemokrater hoppat av sina uppdrag så ska nya representanter väljas den 24 april. Skillnaden denna gång är att Alliansen i förväg gått ut och sagt att de kommer lägga ner sina röster och inte göra som förra gången då de röstade fram SD. Ett beslut som fortfarande gäller. 

– Med tanke på alla de snytingar vi fick förra gången vi försökte göra det här så avstår vi denna gången, säger Pär Palmgren (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Manegen är nu krattad för att de rödgröna som under onsdagen presenterade sina kandidater. Bland annat föreslår man att Lena Wallentheim (S) blir förste vice ordförande i kommunstyrelsen och att Mats Sturesson (C) blir andre vice. Vilket i sin tur innebär att Mats Sturesson åter blir kommunalråd. 

– Har inga synpunkter på det. Men det är ju den naturliga utgången av att de är fler, säger Pär Palmgren. 

Alliansen som styr i en liten minoritet kommer även framöver söka samförståndslösningar över blockgränserna i enskilda frågor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".