Danilo Bejarano framför scenen.
Danilo Bejarano gör huvudrollen som Pelle Erövraren. Foto: David Richter / Sveriges Radio
Helsingborgs stadsteater

Möt den vuxna Pelle Erövraren

”Jag tänker att han är ganska naiv”
4:27 min

Vad hände med Pelle efter att han som grabb lämnat sin pappa, Lassefar, och den fattiga tillvaron på gården på Bornholm bakom sig?

Föreställningen börjar med att han anländer till Köpenhamn, ensam nyutbildad skomakare. Där träffar han Ellen, de blir ett par och samtidigt börjar han engagera sig i den gryende fackföreningsrörelsen.

Men det är också en aningslös Pelle som kommer till stora staden. Danilo Bejarano gör huvudrollen.

– Jag tänker att han är ganska naiv, och påverkad av sin gamla pappa som tror att ”det här är en kille som kommer att ta över stan” och givit honom ett jättesjälvförtroende. Men plötsligt kommer verkligen ikapp och så ska man fixa det.

Ganska snart upptäcker Pelle att det är allt svårare att kombinera det småborgerliga familjelivet med kampen att förändra världen. Det blir slitningar på båda planen.

Martin Andersen Nexø skrev totalt fyra böcker om Pelle Erövraren. Och även om den första genom Bille August filmatisering blivit den mest kända så tycker regissören Alexander Öberg att den tredje var den mest lockande att göra musikal av.

– Jag gillar hela romansviten, men den tredje har en bra dramaturgi som passar bra att göra en musikal av. Man vill veta hur det ska gå för Pelle, och vill därför komma tillbaks efter paus, förhoppningsvis, säger regissören Alexander Öberg som även stått för musiken ihop med Erik Norberg. Den sistnämnde har även skrivit librettot efter Martin Andersen Nexøs roman.

För några år sedan gjorde Helsingborgs stadsteater musikal om den unge Pelle Erövraren.

Pelle Erövraren 2 blir Helsingborgs stadsteaters hittills största uppsättning. Och för att klara uppgiften gör man iscensättningen ihop med Helsingborgs symfoniorkester och spelar i Helsingborgs arena.

"Pelle Erövraren 2 - Den stora kampen" har premiär den 29e april. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".