Tredelad bild: nationellt id-kort, pass, körkort
Foto: Rikspolisstyrelsen, Christine Olsson/TT.
Sverige

Id-handlingar säljs på nätet

2:47 min

Svenska personuppgifter och identitetshandlingar köps och hyrs ut – i en omfattande skala och delvis öppet.

Det kan Ekot i dag visa, i en del av granskningen av de miljöer i Stockholm som den misstänkte gärningsmannen på Drottninggatan rörde sig i.

– Jag har dokument som jag kan tillhandahålla. Alltså, rent ut sagt, kontraktet kommer att skrivas på mig, medan du kommer att jobba i lugn och ro och få lönen.

Rösten, som Ekot anonymiserat, tillhör en man i en medelstor svensk stad. För 2 500 kronor i månaden erbjuder han sig att hyra ut sitt personnummer och sitt bankkonto – uppgifter som möjliggör att en papperslös person, med eller utan arbetsgivarens goda minne, kan jobba till synes lagligt. Handeln är så riskfri att mannen i en nätannons lagt ut sitt öppna telefonnummer.

Efter bara några minuters sökning hittar jag två nätforum för rysktalande i Sverige och där, helt öppet och mitt bland annonser för konferencierer på kalas och tandvård, saluförs en hel rad bedrägliga sätt att kunna jobba och leva i Sverige: Fejkade anställningar, adresser, skenäktenskap, id-kort och körkort från Baltikum, liksom polska visum med olika giltighetstid.

Ensamma män från forna Sovjetrepublikerna har generellt svårt att få asyl i Sverige och för att i den situationen ändå kunna stanna och tjäna pengar, ofta för att försörja familjen hemma, är användningen av sådana här falska dokument ytterst utbredd, enligt flera källor till Ekot i den här miljön.

Den misstänkte gärningsmannen från attacken på Drottninggatan, Rakhmat Akilov, är inget undantag. Enligt en bekant som Ekot talat med kom han till Sverige med ett köpt polskt visum och erbjöd andra att köpa falska dokument. Och SVT har avslöjat att Scandic Hotel lurades att anställa en person som använde Akilovs personuppgifter. Dessutom bodde han på en adress men var skriven på en annan.

När Ekot svarar på en annons hör förfalskaren omedelbart av sig. Vi har översatt mejlet från ryska.

"Ni kan upprätta vilket medborgarskap ni vill. Grekland, Lettland eller Tjeckien. Med vilket som helst av dem kan ni bo i Sverige, och få fyra siffror."

Priserna som nämns varierar, från 500 kronor för ett LMA-kort, en slags enkel id-handling för asylsökande som kan innehålla undantag från skyldigheten att ha arbetstillstånd, till nästan 100 000 kronor för ett medborgarskap.

När Ekot kontaktar redaktören för ett ryskspråkigt nätforum i Sverige säger han att han tar bort oseriösa annonser så fort han kan.

Ingegerd Widell är Skatteverkets ansvariga tjänsteman för folkbokföringen, inklusive de samordningsnummer som hyrs ut olovligt.

– Det är ju absolut inte bra och det är ingenting som vi vill ska förekomma, det är självklart så. Och sen får vi se om det här är någonting vi redan jobbar med eller om det är något nytt vi får ta tag i.

Gör samhället tillräckligt eller är det så att Skatteverket eller andra myndigheter skulle behöva göra mer för att beivra det som vi berättar om?

– Utifrån min erfarenhet kan jag säga att vi blir bättre och bättre på att samverka och ser behovet av samverkan och sen får vi hålla oss inom det regelverk vi har, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista