Clemens Altgård är en av utställningens två curators
1 av 5
Foto: David Richter / Sveriges Radio
Konstnären Lasse Hejlls plakat ”Kommunstyrelsen vill…” från 1976
2 av 5
Konstnären Lasse Hejlls plakat ”Kommunstyrelsen vill…” från 1976 Foto: David Richter / Sveriges Radio
Konstnären Allan Friis framför ett av sina verk.
3 av 5
"Den slätstrukna konsten prioriterades tidigare" säger konstnären Allan Friis. Foto: David Richter / Sveriges Radio
"Vi har sökt oss utanför det stängda konstrummet" säger en av curator Clemens Altgård
4 av 5
"Vi har sökt oss utanför det stängda konstrummet" säger en av curatorerna Clemens Altgård Foto: David Richter / Sveriges Radio
Konstnären Åke Dahlboms väggverk ”Funeralism, Impressions of a Vanished Future”
5 av 5
Konstnären Åke Dahlboms väggverk ”Funeralism, Impressions of a Vanished Future” Foto: David Richter / Sveriges Radio
Malmö

Skildrar en spirande konstscen under ytan

"Malmö brinner" öppnar i morgon lördag
3:59 min

Malmö hade mer att ge än "bombhål" och ett ganska skralt nöjesliv på 60, 70 och 80-talen.

Nu gör Moderna museet en resa tillbaks i tiden med en utställning om Malmökonstnärerna som var verksamma mellan 1968 och 1988.

Det var en tid när folkfesten föddes, när punken började märkas och när konstlivet ibland kunde ge gliringar åt det etablerade.

Längst in i utställningen hänger Allan Friis olika plakat. På ett syns texten "Skånes konstförening erbjuder god kvalitetskonst, lämplig som investeringsobjekt".

Det var Allan Friis protest mot det han menade att Skånes konstförening hade blivit. Men han skildrade också polisbrutalitet, hur kapitalet styr och andra ämnen som han reagerade på. Och i hans konst  skulle det vara tydliga budskap som inte kunde missförstås.

Utställningen spänner brett. I samma rum hänger Lasse Hejlls fotografier från folkfesten som han var med om att starta, och i rummet bredvid finns Jacques Zadigs stora installation Muren, en form av dator som bla styr ett övervakningsöga och andra händelser.

Totalt är det ett 20-tal konstnärer på utställningen. Flera behandlar punk-eran, som till exempel Maria Tomczak, som gjort en klippdocka av hur hon såg ut på 80-talet.

Arkitekten Abelardo Gonzalez bidrar däremot med en liten bit av sin inredning han gjorde till Malmöklubben Trocadero 1979.

Utställning har försökt fånga tidsandan och subkulturen under åren 1968 till 1988.

– Vi har sökt oss utanför det stängda konstrummet, med galleriet, museet eller konsthallen. Här handlar det mycket om unga människor som gjorde egna kreativa uttryck av egna slag, säger en av curatorerna Clemens Altgård och fortsätter:
– Detta är inte en utställning som gör anspråk på att vara konsthistoriskt representativ

Malmö Brinner - en utställning om revolt, drömmar och passioner, som utställningen fått heta, öppnar imorgon lördag på moderna museet i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".