Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Sydsverige

Allt fler båtmotorer stjäls

Publicerat tisdag 25 april 2017 kl 06.15
"Jag tror väldigt många båtägare är bekymrade"
(3:26 min)
Göran Janrell, ordförande Aspö Båtklubb.
1 av 6
Göran Janrell, ordförande Aspö Båtklubb. Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Göran Janrell, ordförande Aspö Båtklubb.
2 av 6
Göran Janrell, ordförande Aspö Båtklubb. Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Båt med motor i hamn på Aspö.
3 av 6
60 båtmotorer har stulits i Region Syd fram till sista mars. Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Vatten vid en hamn.
4 av 6
Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Flera båtar på rad i vattnet.
5 av 6
Somliga motorer stannar kvar i Sverige, mestadels försvinner dem till östra Europa. Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Båtar i vatten, ankare och redskap på land i förgrunden.
6 av 6
Foto: André Kvist/Sveriges Radio.

Stölderna av båtmotorer ökade i polisregion Syd under första kvartalet i år jämfört med samma tid förra året. Prognosen var 30 stölder men det blev dubbelt så många.

Runt den här tiden på året går antalet stölder av båtmotor starkt uppåt. Toppen nås traditionellt under sommaren. Men 2017 började annorlunda med ovanligt många stölder. 

– I år har vi haft några tillgrepp mot båtfirmor, där man har tagit ett antal motorer. Vilket gör att det just nu har varit några fler, säger Mats Trulsson, polis. 

Enligt polisens prognos skulle 30 motorer bli stulna i Region Syd under de tolv första veckorna. Resultat blev det dubbla i slutet av mars, vilket är 17 fler än förra året. 

Och oron för att bli bestulen ökar med att båtsäsongen kommer allt närmare. 

– Jag tror väldigt många båtägare är bekymrade. Framförallt de som har utombordsmotorer och där båtarna kanske inte har eller kan utöva tillsyn hela tiden, säger Göran Janrell, ordförande för Aspö Båtklubb. 

Det är främst längs Blekinges och Skånes västra kust som stölder sker. Även sträckan från Kalmar till Västervik är hårt drabbade. 

– Det är ett stort problem. Trenderna är återkommande varje år och nu kommer det skjuta i höjden. Det är oerhört viktigt att ha tillsyn, säger Göran Janrell.

Polisen berättar att mycket av godset förs till Östeuropa. Då gäller det både båtar och motorer men även värdefull utrustning från båten som navigationssystem. Men inte allt lämnar landets gränser. inkomster

– En del finns kvar här. Vi ska inte tro att allt försvinner ut av internationella ligor för det finns även sådana här som behöver försörja sig på oärliga inkomster, säger Mats Trulsson.  

För att få bukt med problemet ingår många båtklubbar i båtsamverkan. Även mikropunktsmärkning och DNA-märkning används, utöver lås och kätting. Somliga klubbar har infört olika vaktscheman och inhyrd personal som ser till hamnen och det är just tillsynen som anses vara viktigast.

– Det viktigaste är att ha koll på grejerna, att periodiskt titta till sina båtmotor eller låta andra göra det, säger Göran Janrell.

Båtmotorstölder i Region Syd

Nedan är en redogörelse av antal anmälningar om stölder av båtmotorer per år. 2015 skapades Region Syd och siffrorna innan detta år är resultaten från Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skånes län sammanslagna. 

2011: 347

2012: 487

2013: 324

2014: 359

2015: 304

2016: 324

2017 1:a kvartalet: 60

Källa: Brottsförebyggande Rådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".