En illustration av Vintergatan.
Vintergatan, utifrån satelliten Gaias data. Foto: Illustration: ESA, The European Space Agency.
Vetenskap

Vintergatan ger ny utsikt mot universum

"Nu har vi en revolution runt hörnet"
1:19 min

Snart vet vi mycket mer om Vintergatan – och därmed får vi också större möjlighet att förstå andra delar av universum.

– Nu har vi en revolution runt hörnet i och med Gaiasatelliten som mäter avstånd och rörelse för över en miljard stjärnor, säger Sofia Feltzing, professor i astronomi vid Lunds universitet.

Gaiasatelliten skickades upp i rymden 2013 och har redan gett en bild av var stjärnor i galaxen finns och nästa vår kommer det Sofia Feltzing väntar på, en karta över både var de är och hur de rör sig.

Lägg till det nya data från jordbaserade teleskop så har vi en tydligare bild av Vintergatan än nånsin förr.

Och när man blir klok på Vintergatan kan man jämföra den med galaxer som man ser ljus från många ljusår bort i universum och som alltså befinner sig närmare universums födelse.

De ser inte alls ut som vår välordnade spiralgalax utan är mer en oordnad radda av stjärnor i vardande.

– Hur man går från sådana klumpiga saker med stjärnbildning lite överallt till välstrukturerade spiralgalaxer är ett stort forskningsområde, säger Sofia Feltzing.

– Om vi kan förstå Vintergatan väldigt väl ger vi dem som modellerar processen ett detaljerat svar som de måste ha i sina modeller. Kan de inte få fram det svaret i sina modeller fungerar de inte fullt ut, säger hon.

Mer om vad som väntar bakom hörnet för astrofysiken i Vetandets värld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".