Polis, mord, skjutning, natt
Polisen undersöker brottsplatsen efter en skjutning i Malmö under 2016. Foto: Johan Nilsson/TT.
Danmark

Dansk oro för skånsk kriminalitet

Dansk polis följer noga utvecklingen i Malmö
1:26 min

I Danmark ser politiker med oro på det gängrelaterade våldet i Malmö, men dansk polis tror inte att att våldet i Malmö kommer sprida sig till Köpenhamn.

– Vi ser det som en lokal konflikt i Malmö, säger Torben Granat Svarrer på danska polisens nationella efterforskningscenter, som bevakar organiserad kriminalitet och kriminalitet med internationella kontakter.

Torben Granat Svarrer berättar att dansk polis följer situationen i Malmö noga, men att de inte ser något som tyder på en spridningsrisk just nu.

Men danska politiker gör en annan bedömning. Utvecklingen i Malmö med många förmodat gängrelaterade mord och mordförsök det senaste året har fått mycket uppmärksamhet i Danmark och justitieminister Søren Pape Poulsen har kallats till ett utskottsförhör i danska Folketinget i dag onsdag för att redogöra för regeringens arbete med att förhindra en spridning.

Vem som helst kan resa okontrollerad från Sverige till Danmark, men inte omvänt, på grund av svenska gränskontroller. Något som så sent som efter terrorattentatet i Stockholm nyligen fick danska regeringen att inte utesluta gränskontroller för resande från Sverige.

Det är inte bara i Danmark man är bekymrad över risken för att svensk kriminalitet sprider sig.

Norsk polis varnade i sin trendrapport över organiserad och allvarlig kriminalitet för 2016 att den liknande utvecklingen i Göteborg skulle kunna få negativa följder för säkerheten i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".