Sverige

Vill storsatsa i utanförskapsområden

1:54 min

Rikspolischefen Dan Eliasson efterlyser fler och större insatser för att hitta lösningar på problemen med skjutningar och kriminalitet i landet.

Polisen står alldeles för ensam i de utsatta områdena säger Dan Eliasson.

– Var är de övriga statliga myndigheterna? Jag ser de inte i utanförskapsområdena i någon större utsträckning. Vi är den enda statliga myndighet som finns på plats med vår personal.

– Var är de kommunala förvaltningarna, var är de stora sysselsättningsprogrammen i utanförskapsområdena riktade till de som bor där? frågar rikspolischefen Dan Eliasson.

Rikspolischefen Dan Eliasson är tydlig när han talar om problematiken i de särskilt utsatta områden i landet.

15 områden i framförallt Stockholm, Göteborg och Malmö har pekats ut av polisen i en rapport som särskilt utsatta. Stadsdelar som präglas av grov kriminalitet, utanförskap och låg tillit till rättssamhället.

– Jag skulle vilja se storsatsningar. Det krävs från samhället när det gäller skola, omsorg, bostäder och hälsa för att skapa innanförskap. Det är inte polisiära frågor i grund och botten. Vi har vår roll att spela men det krävs stora satsningar från samhället för att vända utvecklingen, säger Dan Eliasson.

I Göteborg där 6 av de 15 särskilt utsatta områdena finns jobbar polisen sedan två år tillbaka enligt en modell framtagen i samarbete med Brottsförebyggande rådet som tydligt delar in arbetet i olika faser.

I dagsläget läggs de allra största delen av resurserna i den första fasen som handlar om att få bort den synliga brottsligheten som våldsbrott och narkotikaförsäljning på gator och gator.

Polisarbetet handlar om att beivra brott och när den synliga brottsligheten är borta måste resten av samhället kliva fram och ta plats, enligt Dan Eliasson.

– I grund och botten så måste fler stiga fram. Det gläder inte alla makthavare när jag säger det men det pratas väldigt mycket om socioekonomiska insatser men jag ser de inte i utanförskapsområdena, säger Dan Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista