Hasselmus.
1 av 2
Hasselmössen ska få en egen bro. Foto: Zonar GmbH / Shutterstock (bilden har redigerats)
Muspassage.
2 av 2
En del av ritningen för hasselmusbron. Foto: Trafikverket
Stenshuvud

Nu byggs Sveriges första bro för hasselmöss

"Det finns några i Danmark vi har tjuvkikat på"
3:42 min

När en ny väg dras kommer hasselmössen att hamna på varsin sida om den - och det hotar gnagarnas fortplantning. Därför byggs nu landets första hasselmusportal.

Tusentals bilar och bussar kör varje år ner till Stenshuvud, strax söder om Kivik, och har då under alla år passerat rakt igenom gården Svabesholm. Nu dras en ny väg, förbi gården.

Samtidigt bygger Trafikverket då också Sveriges första hasselmuspassage, för de möss som lever i småskogen och buskagen i närheten. Hasselmössen kommer nämligen att hamna på var sin sida av den nya vägen.

Honbona är på den ena sidan av den nya vägen och hanbona på den andra. Det innebär att vi måste göra en miljökompensation för arten, så vi ska göra en hasselmusportal.

Överfarten blir en typ av bro som byggs upp, och som kläs med klätterväxter som björnbär och rosor, och Christian Björnsson tror att mössen kommer att hitta vägen över bron.

– Just de här växterna tycker hasselmusen väldigt mycket om, så de kommer att gå däröver. En hasselmus lever inte på marken, de lever uppe i buskage och träd.

– De kommer att följa buskaget som finns längs med stengärdena här och eftersom vi bryter igenom stengärdet så bygger vi kompensationsåtgärden, den här portalen där istället.

Att bygga en särskild övergång just bara för hasselmöss är något nytt i Sverige, berättar Christian Björnsson.

Detta är faktiskt den första hasselmusportalen som är bara för hasselmöss, annars brukar vi bygga olika kompensationsåtgärder för vattensalamandrar och grodor, och då brukar man ha flera stycken arter som tycker att den är trevlig. Men denna är bara för hasselmöss.

– I Danmark finns ett några stycken som vi har tjuvtittat på, så vi vet att det finns en funktion.

Portalen kommer att ha en fri höjd på 5,2 meter och vara 9,5 meter bred, så det ska inte vara några problem för turistbussar och andra större fordon som ska köra ner till nationalparken, menar Christian Björnsson.

Bron ska kläs in i stålvajrar, nät och klätterväxter.

– Så den kommer att bli helt grön av växter.

Den nya vägen ner till Stenshuvud väntas bli klar till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".