Barn med knutna nävar tittar på en guldring som ligger på bordet.
Foto: Monika Titor/Sveriges Radio.
Blekinge

Föräldrautbildning ska förebygga tvångsgifte

Rektorn: Få gissar rätt på antal fruar
3:08 min

Knut Hahnskolan i Ronneby har de senaste åren haft flera fall där elever varit på väg att bli bortgifta mot sin vilja. Nu har skolan startat en utbildning för föräldrarna för att förebygga tvångsgifte.

– Vi pratar om jämställdhetsfrågor, att i Sverige bestämmer inte mannen över kvinnan. Att man bestämmer själv vad man ska ha på sig och att man gifter sig med vem man vill, säger Ronny Mattsson, områdeschef på Knut Hahn skolan i Ronneby.

Skolan har de senaste åren haft flera fall där elever bett personalen om hjälp då de var rädda för att de skulle bli bortgifta mot sin vilja och skolledningen har därför bestämt sig för att börja utbilda även föräldrarna.

– Vi började under våren. Föräldrarna får diskutera precis samma saker som deras ungdomar här på gymnasieskolan. Det räcker inte att bara utbilda ungdomarna, säger Ronny Mattsson.

En av dem som är bra på att få elevernas förtroende är socionomen Nanna Leinonen. Hon använder en stor del av sin tid på skolan till att besöka klasserna och mingla runt på rasterna. Om någon är i knipa är det lätt att hitta henne.

– Först lyssnar jag in vad den personen har att berätta. Är det akut kontaktar jag socialtjänsten direkt och sen gör vi en plan tillsammans, säger Nanna Leinonen.

Skolan har flera gånger lyckats hjälpa eleverna när de riskerade att bli bortgifta mot sin vilja.

Har ni även hjälpt killar som riskerade att bli bortgifta?

– Ja, de kanske har en tjej någonstans som de ska gifta sig med för att  släkten bestämt det. Men de ser att i Sverige får man bestämma sånt själv och de börjar ifrågasätta, säger Nanna Leinonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".