Lovisa Maunsbach, Araz Janfada Balo, Hanna Ivarsson och Elias Engström, gymnasieelever på Polhemskolan i Lund som intervjuades om kränkningar på nätet. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio.
Lovisa Maunsbach, Araz Janfada Balo, Hanna Ivarsson och Elias Engström, elever på Polhemskolan i Lund. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio.
Lund

Dåliga förlorare kränker på nätet

"När de gör misstag blir de jättearga och vill skylla på någon"
2:13 min

Var tredje pojke eller flicka mellan 10 och 16 år har blivit kränkt på nätet, enligt en ny rapport från organisationen Friends. Och det är siffror som inte förvånar gymnasieelever som vi träffat.

 – Det kan nog stämma ganska bra. säger Elias Engström som går i ettan på Polhemskolan i Lund.

– Det händer rätt så ofta att man blir kränkt på nätet. Det är anonymt och man ser inte personen, man behöver inte stå för det.

Och Hanna Ivarsson som också går på ettan på Polhem framhåller att kränkningar ofta förekommer inom spel på nätet.

– När man spelar känns det mer ok för folk att kränka andra om det går dåligt. Jag tror att många som spelar datorspel blir utsatta för det.

Själv spelar hon spel som har "bra" communities, säger Hanna.

– Men jag har kompisar som säger att de får höra jobbiga saker.

Undersökningen som antimobbningsorganisationen Friends gjort pekar på att tjejer som spelar upplever andra sorters trakasserier än vad killar gör.

– Jag brukar inte säga mitt kön när jag spelar, förklarar Hanna Ivarsson.

– Men om någon får reda på att jag är tjej så har de en del fördomar. Det är främst killar som kränker. De blir taggade av spelet. När de sedan gör  misstag blir de jättearga och vill skylla på någon.

Friends tror i rapporten att det finns ett stort mörkertal i siffrorna om sexuella trakasserier, eftersom det beteendet blir mer och mer normaliserat.

Och undersökningen visar också att 80 procent av sextonåringarna har sett vuxna bete sig illa på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".