John Stauffer, jurist på Civil Rights Defender, kramar Fred Taikon sedan Svea hovrätt fastställt domen om ersättning för elva personer som funnits med i romregistret. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
John Stauffer, jurist på Civil Rights Defender, kramar Fred Taikon efter hovrättens dom. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne/Stockholm

Hovrätten fastställer dom om romregistret

Hovrätten fastställer tingsrättens dom på 30 000 kronor var i skadestånd för elva av de personer som funnits med i det så kallade romregistret.

Under 2013 avslöjade Dagens Nyheter att Skånepolisen fört ett register över romer under namnet ”Kringresanderegistret” där mer än 4 000 romer fanns registrerade. Det hela togs till domstol och där slog tingsrätten fast att staten gjort sig skyldig till etnisk diskriminering.

De elva personer som omfattades av målet fick skadestånd på 30 000 kronor var. Under juni 2016 överklagades domen till Svea hovrätt, staten erkände fel men ansåg att skadeståndet var alldeles för högt. Men hovrätten fastslog alltså tingsrätten dom och skadeståndet stod fast. 

Under 2014 fastslog JK att de personer som fanns med i registret skulle få 5 000 kronor var i ersättning av staten. 

Hovrätten har konstaterat att registret i stor utsträckning omfattat romer och att ingen av personerna i målet har varit misstänkta för brott, är släkt med eller har kopplingar till de romska familjer i Skåne som polisen börjat kartlägga.

Hovrätten har därför kommit fram till att dessa personer registrerats enbart på grund av sitt etniska ursprung. Därmed är skadeståndet rimligt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".