Cirka 300 män i Sverige drabbas av testikelcancer varje år
Cirka 300 män i Sverige drabbas av testikelcancer varje år Foto: TT

Testikelcancer drabbar många unga

"De skickade hem mig eftersom de inte fann något fel"
4:01 min

Testikelcancer är en cancerform som främst drabbar yngre män. Och många av dem går odiagnostiserade under längre perioder. Ett faktum som den ideella organisationen Ung Cancer vill uppmärksamma med den rikstäckande kampanjen " Kolla bollarna". Martin Eriksson från Lund är en av de som drabbats av cancerformen.

 – jag var arton år gammal och hade jätteont och mådde dåligt hela tiden. Främst i ryggen, och därför uppsökte jag vården ganska mycket. Men de skickade hem mig eftersom de inte fann något fel. jag förstod ju inte själv att det kunde vara cancer.

Hur lång tid tog det innan ni lyckades komma fram till vad det var som besvärade dig?

– Det tog ungefär tre månader. Den dagen minns jag eftersom det var jag själv som ringde och sa att jag trodde att jag hade testikelcancer. Först då tog vården mig på allvar.

Men det var upp till dig att komma på vad det var?

– Ja, jag kände knölar därnere, och därför funderade jag på om det var därför jag hade ont.

Efter det opererades Martin Eriksson veckan därpå. Ytterligare två veckor senare fick han sina första cellgifter.

– Det var en väldig stor skillnad i vården sett till bemötande från och med dagen då jag kunde säga att det var cancer det rörde sig om.

Martin Eriksson är i dag är tjugofem år och tumörfri. Friskförklarad blir du dock först efter tio år. Något som innebär att Martin är sjuk i ytterligare fem år. Han anser att det är viktigt och förmedla mer kunskap kring sjukdomen, och att sjukvården ska börja ställa fler frågor, och faktiskt kolla lite mer.

– Vården borde kalla killar förebyggande på samma sätt som de gör med kvinnor. Män kallas ju aldrig på något, inte ens gamla män för att kolla prostatan. Det tycker jag är lite lustigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".