id-kontroll på kastrup.
1 av 2
Foto: John Alexander Sahlin/TT
Henrik Fritzon
2 av 2
Henrik Fritzon Foto: Pressbild.
Malmö/Köpenhamn

"Tuff tid" förbi när id-kontrollerna försvinner

Fritzon (S): Arbetsmarknaden har tagit skada av id-kontrollerna
1:26 min

15 000 skåningar som arbetar i Köpenhamnsregionen har påverkats av id-kontrollerna, menar regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S). Nu hoppas han på en snar återgång till det normala.

Id-kontrollerna på Kastrup slopas från och med torsdag 4 maj - och därmed försvinner också det mest tidskrävande hindret för resande mellan Danmark och Sverige. Under det dryga året som id-handlingar har kontrollerats har de skånska pendlarna haft det "väldigt, väldigt tufft" enligt Henrik Fritzon.

– Vi har i dag ungefär 15 000 skåningar som har sitt dagliga arbete i Köpenhamn eller dess omnejd. Det är en väldigt stor arbetsmarknad för Skåne och det är människor som pendlar där varenda dag och ska komma i tid till sina jobb, till att hämta sina jobb på dagis. De har haft det väldigt, väldigt tufft under den här tiden.

"Resandet över Öresund har minskat." - Henrik Fritzon (S)

Därför välkomnar han att id-kontrollerna inte varade längre än de gjorde. I annat fall hade konsekvenserna kunnat bli ödesdigra.

– Då tror jag att den integrerade arbetsmarknaden som vi har byggt upp mellan Skåne och Danmark hade tagit väldigt allvarlig skada, på lång sikt. Den har redan tagit lite skada: resandet över Öresund har minskat och det är färre som har valt att arbeta i Danmark. Det hoppas jag nu kan vända, säger Henrik Fritzon.

Gränskontrollerna gäller fortfarande, vilket innebär att polis fortsatt kommer att kontrollera id-handlingar och pass vid Hyllie.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".