Julia Wilhelmsson & Anton Hemström på Gustav Adolfs torg i Malmö.
Julia Wilhelmsson & Anton Hemström. Foto: Casper Nordqvist/Sveriges Radio
Malmö

Pressfrihet en självklarhet för Malmöborna

"En viktig frihet att ha"
2:48 min

I dag är det pressfrihetens dag och för Sverige ser det bra ut jämfört med de andra länderna i Europa.

Sverige är näst bäst i Europa vad gäller pressfrihet. Bara grannlandet Norge rankas högre. I dag är det pressfrihetens dag och för Malmöbon Julia Wilhelmsson är pressfrihet en självklarhet.

– Det är bra att man får skriva vad man vill för det är viktigt att allas åsikter får komma fram så att ingen blir undantryckt. Allt som är frihet i den meningen är positivt.

Hur viktigt tycker du att det är att vi har pressfrihet?

– När vi är vana vid det så tycker jag att det är viktigt. Det vore konstigt om man tog bort det. Överhuvudtaget i samhället just nu känns det som att alla är måna om att man ska få yttra och skriva vad man vill så jag tycker att det är en viktig frihet att ha.

Det är dock långt ifrån så pass bra pressfrihet i andra länder som det är i Sverige. Bulgarien är sämst rankat av länderna i Europa vad gäller pressfrihet, men sedan finns det också länder i världen vars mediala publiceringar är helt styrda av andra faktorer.

Anton Hemström, även han hemmahörande i Malmö, tror snarare att medborgare i länder med en icke-existerande pressfrihet nog är vana vid hur media funkar där.

– Om Sverige hade infört den sortens tänkande nu skulle det vara som att leva i en stor lögn, men i vissa länder, där media har en annan syn på saker och ting, vänjer man sig kanske vid det. Tittar man på USA och Trump och hur media hanteras där blir det ju en konflikt som förhoppningsvis kommer lösa sig åt rätt håll. 

Ett annat land som kommer på tals när Sveriges Radio är ute på Gustav Adolfs Torg för att höra med Malmöbor om pressfrihet är Danmark. Charlotte Lindholm arbetar där och hon ser en tydlig skillnad mellan medier i Sverige och just Danmark.

– I Danmark är man lite överdrivna åt ett annat håll. Kan man hitta en chans att hacka ner på folk så gör man det där. Jag tycker däremot att medierna i Sverige är extremt åt andra hållet för här vill man inte säga något alls, men i Danmark går man steget för långt. Någonstans mitt emellan vore optimalt. Man behöver ju inte medvetet hitta anledningar att hacka ner på diverse grupper i samhället, men man ska också lägga fram fakta på bordet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".