Svan i damm.
1 av 4
Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Staffan Åkeby, Skånes ornitologiska förening.
2 av 4
Staffan Åkeby, Skånes ornitologiska förening. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Svanar.
3 av 4
Martina Greiffe/Sveriges Radio
Staffan Åkeby
4 av 4
Staffan Åkeby. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Lund

Omtalad singel i Lund

"Jag tror man ska vända sig till svenska djurparker för att hitta en udda svan"
6:30 min

Knölsvanen i stadsparken i Lund är ensam sedan partnern dog i vintras. Paret hade levt tillsammans i flera år och nu kliar sig Lunds kommun i huvudet och undrar om man ska hjälpa svanen på traven med att hitta en ny svanpartner.

Men går det att para ihop svanar så här?

– Det naturliga för svanen och andra varelser är att ha en partner och fortplanta sig. Det finns regler för att man i djurparker inte får ha bara ett ensamt djur. Det är inte naturligt.

– Djuren söker en partner, söker sig fram och testar, funkar det så sätter de bo. Finns det gott om partner att välja på så försöker man hitta den som man tror mest på. Men man ska akta sig för att dra mänskliga paralleller, säger Staffan Åkeby, ordförande i Skånes ornitologiska förening.

Om svanen inte hade varit vingklippt så kanske den flugit iväg och sökt en partner själv.

– Jag tror man ska vända sig till svenska djurparker, men det är inte säkert att det fungerar, att para ihop dem. Den större kan till och med ha ihjäl den andra, säger Staffan Åkeby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".