Professorn Anna Forsberg i närbild.
Det krävs mod, kraft och vilja för att jobba personcentrerat inom vården, menar Anna Forsberg. Foto: Petra Haupt/SR
Lund

Snabbare och bättre vård om patienterna behandlas olika

Professorn: Försöker hela tiden se våra patienter som en person
4:26 min

Patienter är människor i första hand – och som sådana behöver de alla olika saker för att må bra. Det är den enkla förklaringen till konceptet personcentrerad vård, som nu används mer och mer inom vården.

– Vår utgångspunkt är att patient är en roll som man hamnar i, mer eller mindre självvalt, när man blir sjuk. Person är ens identitet och ens personlighet och det tar man med sig in när man vårdas på sjukhus.

Det säger Anna Forsberg, som är sjuksköterska på thoraxavdelningen i Lund och professor i vårdvetenskap med inriktning organtransplantation. Hon har drivit arbetet med att införa personcentrerad vård på avdelningen – ett arbete som i bästa fall gör vården mer effektiv.

– Vi gör rätt saker för rätt person, vid rätt tillfälle. Vi får kortare vårdtider, vi får en patient som är mycket mer delaktig och som vi ser orkar med sin rehabilitering och sin svåra sjukdom.

För att höra hela intervjun med Anna Forsberg, klicka på ljudklippet ovan.

Relaterat

Mer om Skånsk sjukvård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".