Metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust i Landskrona har släppt ut stora mängder cyanider och tungmetaller som bland annat kontaminerat grundvatten. Utsläppen har gjort att både fiskar och fåglar har dött och har även slagit ut den biologiska reningen i kommunens reningsverk. Foto: Björn Lindgren/TT
Foto: Björn Lindgren/TT
Landskrona

Så ska nya giftläckor undvikas

Metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust i Landskrona får tillstånd att återuppta produktionen efter fem månaders stopp på grund av giftläckage – tack vare anpassade självkontroller.

Länsstyrelsen beslutade om produktionsstopp för företaget i december efter att det visat sig att vatten med höga halter av cyanid och tungmetaller läckt ut från företaget.

Det slam som innehåller cyanid och tungmetaller ska hädanefter torkas och all hantering och lagring kommer att ske under tak. Företaget räknar nu med att återstarta den 15 maj.

Det kommer bli mer frekventa mätningar.

Anledningen till att Befesa Scandust har fått tillstånd att återuppta verksamheten är dels att man har lämnat in en riskbedömning till Länsstyrelsen, dels att man gjort provtagningar i miljön runt industritomten. Företaget har också sanerat och ändrat stora delar i sin produktion, exempelvis gått från våt till torr slamhantering av sitt återfall. Det tror man ska minska utsläppen till tillåtna nivåer.

– Det kommer bli mer frekventa mätningar. Självkontrollen har också anpassats till att man nu har installerat en torr slamhantering, säger Margareta Svenning, jurist på Länsstyrelsen. 

Från början slog Befesa Scandust ifrån sig när miljölarmen kom. De skyhöga och okontrollerade utsläppen av tungmetaller och cyanid på och runt anläggningen kunde omöjligt komma från företaget, sa man då. Det var först när Länsstyrelsen beslutade om produktionsstopp som företaget svängde i skuldfrågan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".