Arkivbild. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Arkivbild. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Skåne

Fler sprututbyten för missbrukare på landsbygden

"När det gäller dom här frågorna så har vi i skåne stor samsyn"
0:57 min

Sprututbytesverksamheten har funnits i 30 år i Skåne – och de skånska politikerna är överens om att verksamheten ska utvecklas till andra delar av regionen.

Förutom Lund och Malmö så finns det även sprututbytesverksamhet i Helsingborg och Kristianstad som ska minska smittorisken av farliga sjukdomar för människor med missbruksproblem.

– Vi vill hjälpa mer människor med missbruksproblem och inte bara i de stora städerna, säger Gilbert Tribo (L) som är vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

När det gäller de här frågorna så har vi i Skåne stor samsyn.

Gilbert Tribo lade 2015 fram ett förslag om att bygga en sprututbytesmottagning i Ystad. Men för att få ha en sprututbytesklinik så måste man även ha en infektionsklinik, något som saknas i Ystad.

Trots att man på många håll i landet är emot sprututbyteskliniker så är Gilbert Tribo glad över att politikerna i Region Skåne är överens om att försöka utveckla sprututbytesverksamheten i framtiden.

– När det gäller de här frågorna så har vi i Skåne stor samsyn, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".