Hannah Kindbom och Caroline Bjartling från Malmö Fat Front.
Hannah Kindbom och Caroline Bjartling från Malmö Fat Front. Foto: Molly Berggren
Malmö

Fettaktivister ordnar picknick på antidietdagen

"Det är viktigt att prata om hur man ser på kroppar som bryter mot normen"
1:27 min

Idag är det No diet day och det uppmärksammar den nystartade gruppen Malmö Fat Front genom att bjuda in till picknick i eftermiddag i Folkets park i Malmö.

– Det är dags att det här är en dag som blir uppmärksammad i Sverige, Malmö och hela världen, säger Caroline Bjartling från Malmö Fat Front.

International No Diet Day startades i början av 1990-talet i Storbritannien av Mary Evans Young, aktivist, författare och medlem i gruppen "Diet Breakers".

Dagen är en kritik mot hela dietkulturen, att det ofta framställs som positivt och hälsosamt att gå på diet.

– Vi tycker att det är viktigt att prata om hur man ser på kroppar som bryter mot normen. Vi börjar med fika och häng och sen får vi se vad vi gör året efter det, säger Caroline Bjartling.

Hon tror att dagens picknick med cupcakes kan leda till viss provokation.

– Det kommer finnas tjocka kroppar som kommer äta kakor offentligt. Det kommer definitivt vara provocerande för några tänker jag.

Picknicken kommer vara i Folkets park i Malmö i eftermiddag och då bjuds det på cupcakes.

– Alla påpekar typ dagligen för mig, att jag inte borde äta en kaka till, men idag ska jag ta mig fan äta en kaka till, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".