Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Banverket ifrågasätter ersättningskrav

Banverket ifrågasätter stora delar av den ersättning som advokater och boende på Hallandsåsen har begärt i samband med förhandlingarna i miljödomstolen i slutet av april.
Det framgår av den inlaga som Banverket har skickat till Miljödomstolen som blev offentlig igår: När miljödomstolen höll förhandlingar i Grevie i slutet på april företräddes Båstads kommun, Länsstyrelsen i Skåne och sakägarna, d v s de boende på åsen av ett 15-tal jurister och sakkunniga. Banverket krävdes efter förhandlingarna på advokatarvoden och ersättning för förlorad arbetsinkomst av de berörda Hallandsåsborna som varit med under de fyra förhandlingsdagarna. Kraven hamnade på över 4 miljoner kronor. Banverket motsätter sig nu att betala hela den krävda summan. Totalt ifrågasätter Banverkets jurist drygt 2,3 miljoner kronor av de totalt 4 miljonerna. En av advokaterna som vid förhandlingarna i Grevie företrädde ett 20-tal sakägare, krävde över 900 000 kronor i ersättning. Banverket kan tänka sig att betala 150 000. Banverket menar att mycket av den tidsåtgång som vissa advokater har begärt ersättning för inte omfattar den nu aktuella miljödomsansökan, utan härör sig till andra ärenden kring tunnelprojektet. Banverkets jurist menar också att några av de kostnadsberäkningar som man fått in från olika advokater är dåligt utförda och i vissa fall så undermåliga att man inte kan bedöma om ersättningskraven är skäliga. De sakägare som krävt ersättning för förlorad arbetsinkomst skall inte ha några pengar, menar Banverket. Alla har företrätts av advokater vid förhandlingarna och hade inte behövt komma. Den 27 juni meddelar Miljödomstolen hur mycket pengar Banverket skall betala.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".