Sa 1, Kristianstads tingsrätt
På måndagen börjar rättegången mot föräldrarna i Kristianstads tingsrätt. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Kristianstad

Inför rätta misstänkta för spädbarnsdöd

I dag börjar rättegången mot spädbarnsföräldrarna
0:58 min

En kvinna och en man i 20-årsåldern misstänks för att förra året misshandlat sitt spädbarn synnerligen grovt och orsakat barnets död. På måndagen börjar rättegången mot paret i Kristianstads tingsrätt.

Det var i september förra året som det fyra veckor gamla barnet avled på universitetssjukhuset i Lund och sjukvårdspersonalen anmälde dödsfallet till polisen. 

Strax därefter häktade Kristianstads tingsrätt barnets föräldrar misstänkta för mord. I februari ändrades häktningsskälen till synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Efter en lång förundersökning lämnade chefsåklagare Eva Norberg på tisdag i förra veckan in åtalet mot föräldrarna.
– Bevisning består av en stor mängd förhör och bilder på barnet under dess levnadstid från mobiltelefon och dator, sa Eva Norberg när hon väckte åtal.

Den rättsmedicinska undersökningen har visat att barnet bland annat hade flera revbensbrott som inte hänger ihop med att föräldrarna sökte vård akut utan har tillkommit tidigare.

Straffskalan för synnerligen grov misshandel börjar på 4 års fängelse, och går upp till 10 år. För grovt vållande till annans död börjar straffskalan på 1 år och slutar vid 6 års fängelse.

Rättegången som inleds på måndagen, beräknas pågå under elva dagar och avslutas den 7 juni.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".