Johanna Salama, Freezone.
Johanna Salama, Freezone. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Helsingborg

Unga får digital hjälp med psykisk hälsa

3:52 min

Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar. Många söker och får hjälp, men många står också i kö och väntar. Nu lanseras den ideella organisation Freezone i Helsingborg ett nytt digitalt verktyg som ska hjälpa barn och unga.

– Det finns möjligheter att prata och chatta för de unga, men inte så många redskap för dem att må bättre. Men For you ger möjligheten att på sex träffar lära sig må bättre, bryta tankemönster och andning. De får göra övningar som jag leder dem i, säger Johanna Salama, grundare och verksamhetsansvarig.

Freezone är ideell organisation som arbetar för jämlikhet och barns rättigheter - och mot hedersrelaterat förtryck och våld, finansierad av Länsstyrelsen och allmänna arvsfonden.

– Det är tufft att leva i dagens samhälle. Alla har inte redskap att hantera det och sina känslor. Alla behöver jobba med att stärka sin självkänsla, programmet är för åldern 12 till 20, säger Johanna Salama.

Johanna Salama är i grunden socionom och har i 20 år arbetat med att stärka unga tjejers självkänsla och utbilda andra yrkesverksamma i sina metoder. Hon har tagit fram och leder den kostnadsfria webbkursen på sex träffar, med hjälp av finansiering från Kronprinsessparets stiftelse.

Free You lanserades digitalt den 5:e maj, för att fler unga ska få redskap att må och leva så som de önskar. Allt de behöver är en telefon eller en dator för att anmäla sig på webbplatsen.

Den psykiska ohälsan bland barn och unga är alarmerande hög. Free You är en satsning som ska hjälpa unga till en bättre psykisk hälsa. Deltagarna ges redskap för att stärka sin självkänsla, nå sina individuellt uppsatta mål och reducera stress, via nätet.

P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista