Bröderna Yousef och Jakob har bott i Sverige i fem respektive drygt ett år. Foto: Natacha López/Sveriges Radio.
Bröderna Yousef och Jakob har bott i Sverige i fem respektive drygt ett år. Foto: Natacha López/Sveriges Radio.

Yousef: Jag behövde vuxna som stöttade mig

"Innan 18 är det inte bra för de att bo själva"
3:42 min

Fler ensamkommande barn ska få mindre stöd när kommunerna får mindre pengar – ett stöd som bröderna Yousef och Jakob tycker har varit helt nödvändigt för att de ska klara sig.

Med start i sommar ska kommunerna få mindre i ersättning för sitt mottagande av ensamkommande barn och unga. Det här menar staten kan balanseras upp med att placera fler unga på stödboenden, där det finns mindre kontakt med vuxna och de boende mer eller mindre sköter sig själva.

Det handlar alltid om pengar

18-åriga Jakob bor i dag på ett hvb-hem. Han är en av de som under de nya reglerna hade kunnat bli placerad på ett stödboende. Hans storebror Yousef är 20 år och kom till Sverige för fem år sedan. Han bor nu i studentlägenhet och stortrivs med att bo själv, men han säger samtidigt att han i början behövde bo med personal omkring sig.

– Jag behövde verkligen hjälp och stöd av personalen.

Hjälp med vadå?

– Med allt. Med att lära sig svenska, med skolan...när man kommer till ett nytt land behöver man någon som kan hjälpa en, särskilt om man är under 18 år, säger Yousef.

Jakob vill helst av allt bo med sin bror. För det finns nackdelar även med att bo på hvb-hem.

– Det finns personer som inte är lugna, som inte sover vid klockan två-tre på natten. Det är inte okej, säger Jakob.

Enligt det nya ersättningssystemet för ensamkommande barn och unga räknar man med att fler ska bo i stödboenden. Det ska gälla även de som är 16-17, även om det då ska krävas särskilda skäl till att de placeras i stödboenden. Ändå räknar man med att 30 procent i den gruppen ska klara det.

Bland de som jobbar på hvb-hemmet där Jakob bor finns Amrudin Azebegovic. Han tror att de flesta minderåriga skulle få det sämre om de bodde själva.

– 16? Jag vet inte vad jag ska säga. Det handlar alltid om pengar, det hade lika gärna ha kunnat vara 15, eller 13. Efter 18 år klarar man sig men innan 18 är det inte bra för dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".