Emelie Walles från Malmö tävlar för Sverige i Mrs World. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Emelie Walles från Malmö. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Malmö

Tävlar i skönhet för att bli starkare feminist

"Jag vill hylla kvinnan"
2:24 min

Emelie Walles är bloggaren och Malmökvinnan som tävlar i skönhet för att bli starkare som feminist. I höst tävlar hon för Sverige i världsfinalen i Mrs World.

– Jag älskar allt som har med mode och skönhet att göra, säger hon. Men bara för att man har det intresset kan man ha vettiga värderingar också.

När hon vann i Stockholm och blev uttagen att tävla för Sverige behövde hon inte paradera i bikini på scen som de yngre kvinnorna i den vanliga Miss World-tävlingen. Hon träffade aldrig ens sina konkurrenter, alla frågades ut individuellt.

– Jag blev intervjuad om vad jag gör på fritiden, vad jag jobbar med för projekt. Men det är en skönhetstävling också.

Emelie Walles säger att hon vill bryta fördomar.

– Jag vill lyfta att en kvinna som är feminist som jag väljer att vara med i en sådan här tävling för att det kan göra min röst starkare. Och jag vill hylla kvinnan som är vacker och ska lyftas fram på alla vis.

I november får vi veta hur långt Emelie Walles, som hittat tillbaka till Malmö, räcker i den internationella Mrs World-konkurrensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".