Alf Jönsson, regiondirektör och Björn Eriksson, chef på SUS
Alf Jönsson, regiondirektör och Björn Eriksson, chef på SUS Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Vårdsommaren – färre operationer och vårdplatser

Regiondirektör: "Alltid utmaningar att rekrytera personal"
3:14 min

Det kommer att vara ett femtiotal färre vårdplatser öppna på de skånska sjukhusen i sommar jämfört med förra sommaren. Antalet operationer kommer också att minska med tio procent.

– Det är alltid utmaningar att rekrytera personal till sommaren, när 28 000 medarbetare ska ha semester, men vi räknar med att våra akutmottagningar och förlossningsavdelningar ska vara bemannade. Vi har utmaningar framför allt vad det gäller sjuksköterskor nattetid på vårdavdelningar, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Det kommer att vara något fler öppna vårdplatser inom psykiatrin i sommar, om man jämför med förra sommaren, men inom den somatiska vården blir det mellan 40 och 50 vårdplatser färre.

Störst problem är det på Skånes universitetssjukhus. Redan i dag är bara 1 000 av de 1 140 vårdplatser som man egentligen fått pengar till öppna på grund av personalbrist. På somrarna brukar antalet platser minskas till runt 800, och i år blir det alltså ytterligare ungefär 40 färre än förra sommaren.

Björn Eriksson, som är förvaltningschef för Skånes universitetssjukvård, tror att man ska klara vården ändå.

– Dels är det viktigt med regional samordning, att vi hjälps åt med vårdplatser, dels arbetar vi med att rekrytera så många som möjligt för att få något fler vårdplatser, och då blir det lättare med akutverksamheten, säger han.

Som vanligt på sommaren lägger sjukhusen ner den planerade verksamheten och prioriterar patienter med akuta och livshotande tillstånd och vård i livets slutskede. Vad det gäller operationer kommer sjukhusen att kunna göra tio procent färre ingrepp i sommar än förra sommaren.

– Det behöver inte få så stora konsekvenser heller på grund av att vi har en samordning i hela regionen. Det innebär att vi kan genomföra akuta operationer och nödvändiga operationer vid livshotande tillstånd, till exempel operationer av personer med cancer, säger Björn Eriksson.

De flesta av Region Skånes vårdcentraler kommer att ha öppet. En handfull mottagningar stänger en kortare period och hänvisar då sina patienter till andra vårdcentraler.

Precis som tidigare somrar erbjuds ordinarie personal en stimulansersättning, om man flyttar på sin semester eller går in och tar extrapass. En sjuksköterska som till exempel väljer att bara ta tio semesterdagar under sommaren får 12 000 kronor, och den som väljer att ta extrapass får 130 kronor extra i timmen utöver vanlig övertidsersättning.

– Våra medarbetare är mycket välförtjänta av att vara lediga på sommaren, så det är motvilligt som vi måste göra det här. Men vårt främsta uppdrag är att tillse att alla invånare får den vård de ska ha, och därför gör vi så. Det är ju helt frivilligt, säger Björn Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".